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dc.contributor.advisorMedina Pinoargote, Fátima Rene
dc.contributor.authorGonzález Porro, Katheryn Johanna
dc.contributor.authorTirapet Lara, Beymer Ariel
dc.date.accessioned2019-10-14T21:23:06Z
dc.date.available2019-10-14T21:23:06Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/7006
dc.descriptionIntroduction: Currently, the diet of adults aged 40-60 years with HIV is characterized by low food consumption, high consumption of fast foods of low nutritional value, there is also a decrease in the level of physical activity that generates malnutrition due to excess, deficit, overweight and obesity. General objective: To determine the relationship between nutritional status and the human immunodeficiency virus in adults 40-60 years of the Martin Icaza General Hospital, Babahoyo - Los Ríos, May-September 2019. Methodology: This study was quantitative, descriptive, cross-sectional and correlated, the sample was 100 adults between 40-60 years old, the anthropometric method was used to assess the nutritional status for its interpretation, BMI and brachial circumference were used. Results: The results of the study were: 33% of the population that is in stage I of HIV had a normal state, 18% have obesity I, 6% obesity II, 4% obesity II and the remaining 33% overweight, and 6% who were in stage II had grade I energy deficiency. Regarding the protective reserve it was found that 11% of the population that was in stage I of HIV had a high protein energy reserve, 5% the He had a discharge and 78% had a discharge. While those in stage II of HIV 6% were with a low energy reserve. Conclusions: When relating the nutritional status to the HIV stage of adults, a statistically significant relationship was found between the study variables.es_ES
dc.description.abstractIntroducción: Actualmente la alimentación de los adultos de 40 – 60 años que cursan con el VIH se caracteriza por un escaso consumo de alimentos, elevado consumo de comidas rápidas de poco valor nutricional también existe la disminución del nivel de actividad física que genera malnutrición por exceso, déficit, sobrepeso y obesidad. Objetivo general: Determinar la relación del estado nutricional con el virus de inmunodeficiencia humana en adultos de 40 - 60 años del Hospital General Martin Icaza, Babahoyo - Los Ríos, mayo-septiembre 2019. Metodología: Este estudio fue cuantitativo, descriptivo, transversal y correlacionar, la muestra fue de 100 adultos en edad comprendida entre 40 - 60 años, se empleó el método antropométrico para poder valorar el estado nutricional para su interpretación se usó el IMC y la circunferencia braquial. Resultados: Los resultados del estudio fueron: 33% de la población que está en el estadio I del VIH tenía un estado normal, el 18% tiene obesidad I, el 6% obesidad II, el 4 % obesidad II y el 33% restante sobrepeso, y el 6% que estaba en el estadio II tenía deficiencia energética grado I. En cuanto a la reserva proteica se encontró que 11% de la población que estaba en el estadio I del VIH tenía una reserva energética proteica alta, el 5% la tenía baja y el 78% tenía alta. Mientras los que estaban en el estadio II del VIH el 6% estaban con una reserva energética baja. Conclusiones: Al relacionar el estado nutricional con el estadio del VIH de los adultos se encontró relación estadísticamente significativa entre las variables de estudio.es_ES
dc.format.extent90 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectEstado nutricionales_ES
dc.subjectEstadios del VIHes_ES
dc.titleRelación del estado nutricional con el virus de inmunodeficiencia humana en adultos de 40-60 años del Hospital General Martín Icaza, Babahoyo-Los Ríos, mayo-septiembre 2019es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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