Show simple item record

dc.contributor.advisorGallegos Zurita, Maritza
dc.contributor.authorGavilánez Mora, Denisse Guiselle
dc.contributor.authorPinargote Boza, Ginger Thalia
dc.date.accessioned2019-10-01T21:13:34Z
dc.date.available2019-10-01T21:13:34Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6607
dc.descriptionGastrointestinal infections are caused by any pathogen such as viruses, bacteria or parasites, their presence in the population is very frequent. The objective of the research was to determine the risk factors that influence the increase of gastrointestinal infections in children under five years of age in the Sol Brisas Sector of the Babahoyo Canton in the Province of Los Ríos in the period May-September 2019. The study has a qualitative-quantitative, descriptive and cross-sectional approach; The methods applied were inductive-deductive and analytical, the techniques of observation and survey were applied. The study population consisted of 57 children under five years old, the questionnaire was used to obtain information from the mothers or representatives of the children and an observation sheet to the nursing staff of the Enrique Ponce Luque Health Center. The results obtained show that: the consumption of unhealthy water, poor hygiene of food, the absence of hand washing before eating and after using the bathroom, the inadequate elimination of human excreta, are the main risk factors, which occurs due to ignorance of mothers or representatives; In addition, the limited actions by the nursing staff of the Enrique Ponce Luque Health Center, such as home visits, educational talks, prevention and health promotion, increase gastrointestinal infections.es_ES
dc.description.abstractLas infecciones gastrointestinales son originadas por cualquier agente patógeno como: virus, bacterias o parásitos, es muy frecuente su presencia en la población. El objetivo de la investigación fue determinar los factores de riesgos que influyen en el incremento de infecciones gastrointestinales en niños menores de cinco años en el Sector Sol Brisas del Cantón Babahoyo en la Provincia de Los Ríos en el periodo mayo-septiembre 2019. El estudio tiene un enfoque cuali-cuantitativo, de tipo descriptivo y de corte transversal; los métodos aplicados fueron, inductivo- deductivo y analítico, se aplicó las técnicas de la observación y la encuesta. La población de estudio estuvo constituida por 57 niños menores de cinco años, se utilizó el cuestionario para obtener información de las madres o representantes de los niños y una ficha de observación al personal de enfermería del Centro de Salud Enrique Ponce Luque. Los resultados obtenidos evidencian que el consumo de agua insalubre, la mala higiene de los alimentos, la ausencia del lavado de manos antes de comer y después de ir al baño, la eliminación inadecuada de las excretas humanas, son los principales factores de riesgo, que ocurre por el desconocimiento de las madres o representantes; además las limitadas acciones por parte del personal de enfermería del Centro de Salud Enrique Ponce Luque, como visitas domiciliaria, charlas educativas, prevención y promoción de salud, incrementan las infecciones gastrointestinales.es_ES
dc.format.extent114 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectinfecciones gastrointestinaleses_ES
dc.subjectacciones de enfermeríaes_ES
dc.subjectfactores de riesgoes_ES
dc.subjectprevención y promoción de saludes_ES
dc.titleFactores de riesgo que influyen en el incremento de infecciones gastrointestinales en menores de cinco años del Sector Sol Brisas, Cantón Babahoyo-Los Ríos, periodo mayo-septiembre del 2019es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as openAccess