dc.contributor.advisor | Zambrano Moreira, Ricardo Ramón | |
dc.contributor.author | Moran Salazar, Cristóbal Isaac | |
dc.date.accessioned | 2019-06-26T20:21:21Z | |
dc.date.available | 2019-06-26T20:21:21Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6157 | |
dc.description | SUMARY
The present research work was carried out in the premises of the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, located at km. 7.5 of the Babahoyo-Montalvo road, between the months of March, April and May of 2019. Its objective was to compare two intervals of cuts of Saboya grass (Panicum maximum Jacq.), in its biomass yield and nutritional value. The genetic material used was unimproved Saboya grass, urea at 46% nitrogen. The treatments were the cuts at 40 and 60 days after the equalization cut. Deductive, inductive and Experimental methods were used. Analysis techniques were used to estimate the arithmetic mean, the range of variation, the standard deviation and the coefficient of variation. The variables evaluated were; yield of fresh matter (Kg / m2), percentage of dry matter (%) and nutritional value of Saboya grass at 40 and 60 days of age and cut. After analyzing the results, it was concluded that the yield of green matter was 2.8 kg / m2 at 60 days of cutting and age of Saboya grass (Panicum maximum Jacq.), While 40 days after cutting 2.03 kg was obtained. / m2. These differences are influenced by the edaphoclimatic conditions that characterize the area. The percentage of dry matter (DM) per square meter and cut was obtained at the age of 40 days with 21.45 percent DM. Forty days after the equalization cut, 14.83% crude protein was obtained with 80 kg / ha of urea, divided into two applications 0 and 20 days after the equalization cut. The percentages of minerals are influenced by the levels of fertilization applied to the soil.
Key words: Savoy grass, cut, biomass, nutritional value. | es_ES |
dc.description.abstract | RESUMEN
El presente trabajo de investigación se realizó en los predios de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad técnica de Babahoyo, ubicada en el km. 7.5 de la vía Babahoyo-Montalvo, entre los meses de marzo, abril y mayo del 2019. Tuvo como objetivo Comparar dos intervalos de Cortes del pasto Saboya (Panicum máximum Jacq.), en su rendimiento de biomasa y valor nutritivo. El material genético utilizado fue el pasto Saboya no mejorado, urea al 46% de nitrógeno. Los tratamientos fueron los cortes a los 40 y 60 días después del corte de igualación. Se utilizaron métodos deductivos, inductivos y Experimental. Se utilizaron técnicas de análisis para estimar, la media aritmética, el rango de variación, la desviación estándar y el coeficiente de variación. Las variables evaluadas fueron; rendimiento de materia fresca (Kg/m2), porcentaje de materia seca (%) y valor nutritivo del pasto Saboya a los 40 y 60 días de edad y corte. Analizados los resultados se concluyó, el rendimiento de materia verde fue de 2,8 kg/m2 a los 60 días del corte y edad del pasto Saboya (Panicum máximum Jacq.), mientras a los 40 días del corte se obtuvo 2,03 kg/m2. Estas diferencias están influenciadas por las condiciones edafoclimaticas que caracterizan a la zona. El porcentaje de materia seca (MS) por metro cuadrado y corte, se obtuvo a la edad de 40 días con 21,45 por ciento de MS. A los 40 días después del corte de igualación se obtuvo 14,83 % de proteína bruta con 80 Kg/ha de urea, fraccionado en dos aplicaciones 0 y 20 días después del corte de igualación. Los porcentajes de minerales están influenciados con los niveles de fertilización aplicados al suelo.
Palabras claves: pasto Saboya, corte, biomasa, valor nutritivo. | es_ES |
dc.format.extent | 45 p | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | Babahoyo:UTB,2019 | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.subject | Pasto Saboya | es_ES |
dc.subject | Corte | es_ES |
dc.subject | Biomasa | es_ES |
dc.title | Comparación de dos intervalos de Cortes del pasto Saboya (Panicum máximum Jacq.), en su rendimiento de biomasa y valor nutritivo. | es_ES |
dc.type | bachelorThesis | es_ES |