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dc.contributor.advisorCobos Mora, Fernando
dc.contributor.authorGaibor Apunte, Jeans Carlos
dc.date.accessioned2019-06-26T15:20:01Z
dc.date.available2019-06-26T15:20:01Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6150
dc.descriptionVII. SUMMARY The cultivation of rice (Oryza sativa) is considered as one of the most important cereals not only because of the cultivated area and the number of people that depend on its harvest. The main demand for rice cultivation is for human consumption, seed improvement and industrialized use to manufacture cereals and sweets. In Ecuador, an area of 382,230 hectares (Ha) is planted, and produces 1,132,267 tons (Tm.) Of crops. Contributing Guayas (65.9%), Los Ríos (27.8%) and Manabí (4.8%). Harmful components in the crop are the use of unimproved varieties for the zones, incompetent management of agricultural practices and ignorance of the effects caused by climate change such as the case of salinization in rice cultivation, causing great damage and negative effects from the economic point of view to the country. The described situation raises the interest of collecting information based on the behavior of the rice plant (Oryza sativa L.) according to its phenological stage at different levels of salinity. Therefore, we aim to evaluate performance components under conditions of salt stress of rice. And determine tolerance to salt stress in rice seedlings in different phenological stages. Salinity affects every aspect of the plant's physiology and metabolism. Causing morphological damages in the plants like decrease of the foliar size to make lower the perspiration, reduction number of nerves and stomas. Finally, it affects the phenological level, generating delay in flowering. Salinity in rice cultivation inhibits nitrate reductase activity, reduces the chlorophyll content, reduces the rate of photosynthesis, in turn increases the rate of respiration. The seedling stages with 3-4 leaves (at the end of the vegetative phase) as well as those of initiation of the panicle and early chaff (both during the reproductive phase) are especially sensitive. For the management of saline soils, water of good quality should be used, properly perform agricultural work especially fertilization and incorporate microorganisms as in the case of mycorrhizae that improve the growth of plants under salt stress. Key words: Rice, salinity, phenological stage, salt stress, physiology.es_ES
dc.description.abstractVI. RESUMEN El cultivo de arroz (Oryza sativa) es considerado como uno de los cereales más importante no solo por la extensión cultivada y la cantidad de gente que depende de su cosecha. La principal demanda del cultivo de arroz es para el consumo humano, mejoramiento de semillas y el uso industrializado para fabricar cereales y dulces. En ecuador se siembra aproximadamente una superficie de 382.230 hectáreas (Ha), y produce 1.132.267 toneladas (Tm.) cultivo. Aportando Guayas (65.9%), Los Ríos (27.8%) y Manabí (4,8%). Los componentes perjudiciales en el cultivo es el uso de variedades no mejoradas para las zonas, manejo incompetente de las prácticas agrícolas y desconocimiento de los efectos que causa el cambio climático como es el caso de la salinización en el cultivo de arroz, provocando grandes daños y efectos negativos desde el punto de vista económico al país. La situación descrita despierta el interés de recopilar información basada en el Comportamiento de la planta de arroz (Oryza sativa L.) según su estado fenológico a distintos niveles de salinidad. Por lo cual tenemos por objetivo evaluar componentes de rendimiento en condiciones de estrés salino de arroz. Y determinar la tolerancia a estrés salino en plántulas de arroz en diferentes etapas fenológicas. La salinidad afecta cada aspecto de la fisiología de la planta y su metabolismo. Causando daños morfológicos en las plantas como disminución del tamaño foliar para hacer descender la transpiración, reducción número nervios y estomas. Por último afecta a nivel fenológico, generando retraso en la floración. La salinidad en el cultivo de arroz inhibe actividad de nitratos reductasa, reduce el contenido de clorofila, reduce la tasa de fotosíntesis, a su vez incrementa la tasa de respiración. Los estados de plántula con 3-4 hojas (al final de la fase vegetativa) así como los de iniciación de la panícula y de zurrón temprano (ambos durante la fase reproductiva) son especialmente sensibles. Para el manejo de suelos salinos se debe utilizar agua de buena calidad, realizar de manera correcta las labores agrícolas especialmente la fertilización e incorporar microorganismos como en el caso de las micorrizas que mejoran el crecimiento de las plantas bajo estrés salino. Palabras claves: Arroz, salinidad, estado fenológico, estrés salino.es_ES
dc.format.extent36 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB, 2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectArrozes_ES
dc.subjectEstres salinoes_ES
dc.subjectSalinidades_ES
dc.title“Comportamiento de la planta de arroz (Oryza sativa L.) según su estado fenológico a distintos niveles de salinidad”.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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