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dc.contributor.advisorReyes Borja, Walter Oswaldo
dc.contributor.authorZamora Chamorro, Cristian Joel
dc.date.accessioned2019-06-26T14:47:01Z
dc.date.available2019-06-26T14:47:01Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6146
dc.descriptionSUMMARY Rice (Oryza sativa L.), started as a crop almost 10,000 years ago, in many humid regions of Asia tropical and subtropical. India is probably the country where it was cultivated for the first time, due to the abundance of wild rice. But the development of the crop took place in China, from its lowlands to its highlands, possibly there were several routes by which rice was introduced from Asia to other parts of the world. Currently, the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, carries out a research project on genetic improvement in rice cultivars, where japonica species are used through simple crosses, to generate new adapted varieties having high production in conjunction with milling and culinary quality. This research had as main objective; to determine the production capacity and agronomy of 19 advanced F4 rice lines and 99 sublines, derived from simple crosses of Oryza sativa L. ssp. japonica). This investigation was conducted in Ecuador, in the CEDEGE project area, Valle Verde farm, Babahoyo canton, province of Los Ríos. To analyze the results in this research, the following agronomic and production variables were evaluated: Vegetative vigor, Days to flowering (days), Vegetative cycle (days), Bushes per plant, Panicles per plant, Flag leaf length (cm) , Flag leaf width (cm), Plant height (cm), Grains per panicle, Panicle length (cm), Panicle sterility (%), Shelling (%), Grain length with shell and dehulled (mm), Grain shape, Weight of 1000 grains (g), Yield (g / plant). The results of these variables were subjected to an analysis of ANOVA and the Tukey test at 5%, in addition; an analysis of Relative Variability (%) was applied for the selection of lines and sublines of higher production, the analysis of Principal Components and the analysis of conglomerates was also carried out. Through the results obtained in this research work, the lines JP002 / JP001 P * P5 and DH / JP004 P * 1 - P20 reached the highest average number of panicles per plant. The lines JP003 / JP001 169 G L. and JP003 / JP001 P175 G. L. obtained the highest average of grain per panicle. The lines JP003 / JP001 P87 G. L. and JP003 / JP001 P175 G. L. obtained the highest average of weight of 1000 grains. On the other hand; the control SFL-011, presented minor results in most of the variables, except in the number of tillers per plant. The analysis of the Relative Variability (%), made for the performance variable (g / plant), allowed to establish the best productive lines denominated JP003 / JP001 P 1 # P 1, JP001 / JP003 P 3 # 13, JP003 / JP001 P87 G.L., JP001 / JP003 P 9 # 15, JP003 / JP001 P175 G.L., JP003 / JP001 169 G.L. This research concludes that it is necessary to continue with the study of the selected segregates to the filial 5 (F5), because they are materials of superior characteristics, that possess genes of great importance, to generate and have a great genetic variability, until obtaining new varieties for Ecuadorian rice sector. Key words: Rice cultivation, genetic improvement, japonica rice, production and agronomic characterization.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN El arroz (Oryza sativa L.), comenzó como cultivo hace casi 10.000 años, en muchas regiones húmedas de Asia tropical y subtropical. Probablemente sea la India el país donde se cultivó por primera vez, debido a que en ella abundaban los arroces silvestres. Pero el desarrollo del cultivo tuvo lugar en China, desde sus tierras bajas hasta sus tierras altas, posiblemente hubo varias rutas por las cuales se introdujeron los arroces desde Asia a otras partes del mundo. Actualmente, la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Babahoyo, lleva a cabo un proyecto de Investigación sobre el mejoramiento genético en cultivares de arroz, donde se utilizan especies japónicas a través de cruces simples, para así generar nuevas variedades adaptadas de alta producción en conjunto con calidad molinera y culinaria. Este trabajo experimental tuvo como objetivo principal; determinar la capacidad de producción y agronomía de 19 líneas avanzadas de arroz F4 y 99 sublíneas, derivadas de cruces simples (Oryza sativa L. ssp. japonica). Esta investigación de poblaciones segregantes F4 de arroz, fue realizada en Ecuador, establecida en el sector del proyecto CEDEGE, Hacienda “Valle Verde” cantón Babahoyo, provincia de Los Ríos. Para analizar los resultados en esta investigación, se evaluaron las siguientes variables agronómicas y de producción: Vigor vegetativo, Días a la floración (días), Ciclo vegetativo (días), Macollos por planta, Panículas por planta, Longitud de hoja bandera (cm), Ancho de hoja bandera (cm), Altura de planta (cm), Granos por panícula, Longitud de panícula (cm), Esterilidad de panícula (%), Desgrane (%), Longitud de grano con cáscara y descascarado (mm), Forma de grano, Peso de 1000 granos (g), Rendimiento (g/planta). Los resultados estas variables fueron sometidas a un análisis de ANOVA y al Test de Tukey al 5%, además; se aplicó un análisis de Variabilidad Relativa (%) para la selección de líneas y sublíneas de mayor producción, también se realizó el análisis de Componentes Principales y el análisis de conglomerados. Mediante los resultados obtenidos en este trabajo de investigación, las líneas JP002/JP001 P * P5 y DH/JP004 P * 1 – P20 alcanzaron el mayor promedio de numero de panículas por planta. Las líneas JP003/JP001 169 G L. y JP003/JP001 P175 G. L. obtuvieron el mayor promedio de granos por panícula. Las líneas JP003/JP001 P87 G. L. y JP003/JP001 P175 G. L., obtuvieron el mayor promedio de peso de 1000 granos, por otro lado; el testigo o control SFL-011, presentó resultados menores en la mayoría de las variables, excepto en número de macollos por planta. El análisis de la Variabilidad Relativa (%), realizado para la variable rendimiento (g/planta), permitió establecer las líneas de mejor producción denominadas JP003/JP001 P 1 # P 1, JP001/JP003 P 3 # 13, JP003/JP001 P87 G. L., JP001/JP003 P 9 # 15, JP003/JP001 P175 G. L., JP003/JP001 169 G. L. Esta investigación concluye que se debe de continuar con el estudio de los segregantes seleccionados a la Filial 5 (F5), por ser materiales de características superiores, que poseen genes de gran importancia, para generar y disponer de una gran variabilidad genética, hasta obtener nuevas variedades para sector arrocero ecuatoriano. Palabras claves: Cultivo de arroz, mejoramiento genético, arroz tipo japónico, producción, caracterización agronómica.es_ES
dc.format.extent141 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo:UTB,2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectCultivo de arrozes_ES
dc.subjectMejoramiento genéticoes_ES
dc.subjectArroz tipo japónicoes_ES
dc.title“Producción y agronomía de 19 líneas avanzadas F4 de arroz (Oryza sativa L. ssp. japonica), derivadas de cruces simples, en la zona de Babahoyo - Los Ríos”es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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