Show simple item record

dc.contributor.advisorCobos Mora, Fernando
dc.contributor.authorGuerrero Franco, José Fabián
dc.date.accessioned2019-06-10T13:45:57Z
dc.date.available2019-06-10T13:45:57Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6015
dc.descriptionSUMMARY Rice (Oryza sativa L.), is the most popular food in the world, it is produced in 113 countries, which makes it the staple food of more than half of the world's population. The main problem caused by a disease in all the rice regions of the world, is the burning of rice, produced by Pyricularia oryzae, which can cause damage from 60% to 100%, being able to infect the crop in all stages of growth, affecting all aerial parts. Integrated management of the disease (Pyricularia oryzae) in rice cultivation (Oryza sativa l.) ". It is of utmost importance, since the final product can be affected. And therefore produce an economic "downturn". The damage caused by burning is very variable. The burning of the leaves limits the normal development of the plants, decreases the number of mature panicles, reduces the weight and quality of the grains, and increases the percentage of empty panicles. The recommendations that have been concluded is to make an adequate control of weeds so that they are not hosts of the disease Conduct early monitoring to identify the symptoms of the disease. And if the disease is detected, a fungicide should be applied immediately to the entire crop. Make a proper balanced Fertilization, avoiding excess nitrogen as this softens the tissues of the plant and facilitates the entry of fungi. Key words: burning, rice, disease, controls.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN El arroz (Oryza sativa L.), es el alimento más popular del mundo, pues es producido en 113 países, lo que lo convierte en el alimento básico de más de la mitad de la población del mundo. El principal problema causado por una enfermedad en todas las regiones arroceras del mundo, es la quemazón del arroz, producida por Pyricularia oryzae, la cual puede causar daños desde 60 % hasta el 100 %, pudiendo infectar el cultivo en todos los estadios de crecimiento, afectando todas las partes aéreas. Manejo integrado de la enfermedad (Pyricularia oryzae) en el cultivo de arroz (Oryza sativa l.)”. Es de suma importancia, ya que el producto final puede verse afectado. Y por ende producir un “bajón” económico. Los daños causados por la quemazón son muy variables. La quemazón de las hojas limita el desarrollo normal de las plantas, disminuye el número de panículas maduras, reduce el peso y la calidad de los granos, y aumenta el porcentaje de panículas vanas. Las recomendaciones que se han concluidos es la de efectuar un adecuado control de maleza para que no sean hospedero de la enfermedad Llevar a cabo monitoreos temprano para identificar los síntomas de la enfermedad. Y en caso de detectar la enfermedad se deberá aplicar de inmediato un fungicida a todo el cultivo. Realizar una adecuada Fertilización balanceadas, evitando exceso de nitrógeno ya que este ablanda los tejidos de la planta y facilita la entrada de los hongos. Palabras claves: quemazón, arroz, enfermedad, controles.es_ES
dc.format.extent44pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectQuemazones_ES
dc.subjectArrozes_ES
dc.subjectEnfermedades_ES
dc.titleManejo integrado de la enfermedad (Pyricularia oryzae) en el cultivo de arroz (Oryza sativa l.).es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record