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dc.contributor.advisorVelasquez Paccha, Karla Gisella
dc.contributor.authorLlaguno Muñoz, Diego Rommel
dc.date.accessioned2019-05-27T22:09:53Z
dc.date.available2019-05-27T22:09:53Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5921
dc.descriptionIntroduction: Currently the school feeding is characterized by a low consumption of fruits and vegetables, high consumption of fast foods with little nutritional value and decrease in the level of physical activity that generates malnutrition due to excess and deficit. General objective: To determine the relationship between eating habits and physical activity with nutritional status in schoolchildren of the "Bahia of Caraquez" Basic Education School, Estero Lagarto Campus, Vinces-Los Rios, October 2018 - April 2019. Methodology: It was a quantitative, descriptive, cross-sectional and correlational study, the sample was of 80 school students in age between 6 to 12 years, the anthropometric method was used to assess the nutritional status for its interpretation, the growth curves of the WHO; the food consumption frequency survey to identify the eating habits and the physical activity survey to know the level of physical activity. Results: The results of the study were: 53% normal, 8% thinness and 3% severe thinness, and 37% are overweight and obese. Children who consume frequent and very frequent processed foods, cereals and fats have a higher percentage of overweight and obesity, while the population that consumes very frequent fruits, vegetables and vegetables are in normality. Conclusions: When relating the nutritional status with the eating habits and the physical activity of the schoolchildren, a statistically significant relationship was found between the study variables.es_ES
dc.description.abstractIntroducción: Actualmente la alimentación de los escolares se caracteriza por un escaso consumo de frutas y verduras, elevado consumo de comidas rápidas con poco valor nutricional y disminución del nivel de actividad física que genera malnutrición por exceso y déficit. Objetivo general: Determinar la relación entre los hábitos alimenticios y la actividad física con el estado nutricional en escolares de la Escuela de Educación Básica “Bahía de Caráquez” Recinto Estero Lagarto, Vinces-Los Ríos, Octubre 2018 - Abril 2019. Metodología: Fue un estudio cuantitativo, descriptivo, transversal y correlacional, la muestra fue de 80 estudiantes escolares en edad comprendida entre 6 a 12 años, se empleó el método antropométrico para valorar el estado nutricional para su interpretación se usaron las curvas de crecimiento de la OMS; la encuesta de frecuencia de consumo de alimentos para identificar los hábitos alimenticios y la encuesta de actividad física para conocer el nivel de actividad física. Resultados: Los resultados del estudio fueron: el 53% normal, el 8% delgadez y el 3% delgadez severa, y el 37% presentan sobrepeso y obesidad. Los niños que consumen frecuente y muy frecuente alimentos procesados, cereales y grasas tiene mayor porcentaje de sobrepeso y obesidad, mientras que la población que consume muy frecuente frutas, verduras y hortalizas están en normalidad. Conclusiones: Al relacionar el estado nutricional con los hábitos alimenticios y la actividad física de los escolares se encontró relación estadísticamente significativa entre las variables de estudio.es_ES
dc.format.extent125 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectEstado nutricionales_ES
dc.subjectHábitos alimenticioses_ES
dc.subjectActividad físicaes_ES
dc.titleHábitos alimenticios y actividad física y su relación con el estado nutricional en escolares. Escuela de Educación Básica Bahía de Caráquez Recinto Estero Lagarto, Vinces-Los Ríos, octubre 2018-abril 2019es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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