Show simple item record

dc.contributor.advisorAtiencia Torres, Maria Josefina
dc.contributor.authorAngulo Sisalema, Stephanie Diana
dc.date.accessioned2019-05-21T21:21:05Z
dc.date.available2019-05-21T21:21:05Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5748
dc.descriptionNutrition is the intake of foods according to the needs energy of our body, if you have an adequate nutrition combined with exercises this will help the optimal health, the bad eating habits cooperate to decrease the defenses of the immune system immunological. The Diabetes becomes one of the most silent and dangerous diseases that can exist and is closely related to hypertension. Both diseases are one of the leading causes of death worldwide. General Objective: Determine what are the eating habits that harm the nutritional status of patients with diabetes between 45 and 65 years of age who visit the Ricaurte Health Center from July to December 2018. Methodology: The methods used were the deductive and the synthesis; The modality chosen to study is quantitative and the type of research was descriptive, observational and transversal. Results: It was observed that the consumption of fruits is the most important in the diet of patients suffering from diabetes since the natural sugars they possess do not harm their organism at all, nutritious foods such as fish but you can also see the bad eating habits in people such as excessive consumption of coffee and bread. Conclusion: Excessive consumption of carbohydrates becomes an inadequate caloric intake for the nutritional status of people and they are closely related to overweight, cholesterol and diabetes etces_ES
dc.description.abstractLa nutrición es la ingesta de alimentos de acuerdo a las necesidades energéticas del organismo, si se tiene un adecuado estado nutricional combinado con ejercicios esto ayudara al buen estado óptimo de la salud, los inadecuados hábitos alimenticios cooperan a disminuir las defensas del sistema inmunológico. La diabetes se convierte en una de las enfermedades más silenciosas y peligrosas que puede existir y se encuentra muy relacionada con la hipertensión arterial ambas patologías son una de las principales causas de muerte a nivel mundial. Objetivo General: Determinar cuáles son los hábitos alimenticios que perjudican el estado nutricional de los pacientes con Diabetes de 45 a 65 años que acuden al Centro de Salud de Ricaurte de julio a diciembre del 2018. Metodología: Los métodos utilizados fueron el deductivo y el de síntesis; la modalidad escogida a estudiar es la cualitativa - cuantitativa y el tipo de investigación fue de tipo descriptiva, observacional y transversal. Resultados: Se pudo observar que el consumo de frutas es lo más importante en la dieta de los pacientes que sufren de Diabetes ya que los azucares naturales que estos poseen no perjudican en absoluto su organismo, los alimentos nutritivos como el pescado ayudan en la salud, pero también se observa malos hábitos alimenticios en las personas que consumen café y pan. Conclusión: El consumo exagerado de carbohidratos se convierte en una ingesta calórica inadecuada para el estado nutricional de las personas y se encuentran estrechamente relacionado con el sobrepeso, el colesterol y la diabetes etc.es_ES
dc.format.extent118 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectEstado nutricionales_ES
dc.subjectHábitos alimenticioses_ES
dc.subjectDiabeteses_ES
dc.subjectAlimentoses_ES
dc.titleEfectos de los hábitos alimenticios sobre el estado nutricional en pacientes diabéticos de 45-65 años que acuden al Centro de Salud de Ricaurte de julio a diciembre del 2018es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as openAccess