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dc.contributor.advisorColina Navarrete, Eduardo
dc.contributor.authorArana León, Eduardo Eugenio
dc.date.accessioned2019-02-01T22:35:07Z
dc.date.available2019-02-01T22:35:07Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5437
dc.descriptionVIII. SUMMARY The present work was carried out in the "Don Eduardo" property of Mr. Eduardo Arana, located in the enclosure "La Margarita" of the canton Baba. Eleven treatments and three repetitions were investigated. The objective of the experimental work was to evaluate efecto of Azotobacter in the increment of the production of rice low unirrigated land condition in the area of Babahoyo. The crops was made with the variety F-09 in experimental units of 16 m2. The treatments were distributed at random in a design of complete blocks with a factorial arrangement A x B +2. For the estimate of it used the test from Tukey to 5 % significance. The dear variability were: plant height, days to flowering, days to crop, macollo number, panicule number, number of grains for panicule, panicule longitude, weight of 1000 grains, grain yield, analysis microbiologic and economic analysis. The results showed that the applications of Azotobacter, generate a marked influence on the witness chemist and absolute. The plants tried with Azotobacter showed significant differences in the plant height, number of macollo, panicule number, panicule longitude, number of grains, weight of grains and yield for hectare. The plants tried with Azototic (5737,81 kg/ha) they achieved bigger yield. The doses of 2,0 L/ha and 1,5 L/ha showed better answer. The absolute Witness presented smaller averages. In days to flowering and maturation was not generated answers to the applications of the sources of Azotobacter and its doses. The application of Azotobacter in diverse dose mostrón increments in the population of the bacteria. The Witness Chemist and Absolute they showed the populations' decrease. The treatment Azototic 2,0 L/ha showed the biggest entrance of effective and bigger utility. KEY WORD: azotobacter strains, ricees_ES
dc.description.abstractVII. RESUMEN El presente trabajo fue realizado en la “Don Eduardo” propiedad del señor Eduardo Arana, ubicada en el Recinto “La Ángela” del Cantón Babahoyo. Se investigaron once tratamientos y tres repeticiones. El objetivo del trabajo experimental fue evaluar cepas de Azotobacter en el incremento de la producción de arroz bajo condición de secano en la zona de Babahoyo. La siembra se efectuó con la variedad F-09 en unidades experimentales de 16 m2. Los tratamientos se repartieron en un diseño de bloques completos al azar con un arreglo factorial A x B +2. Para la estimación de empleó la prueba de Tukey al 5 % de significancia. Las variables estimadas fueron: altura de planta, días a floración, días a cosecha, número de macollos, número de panículas, número de granos por panícula, longitud de panículas, peso de 1000 granos, rendimiento de grano, análisis microbiológico y análisis económico. Los resultados mostraron que las aplicaciones de Azotobacter, generan una marcada influencia sobre los testigos químico y absoluto. Las plantas tratadas con Azotobacter mostraron diferencias significativas en la altura de planta, numero de macollos, número de panículas, longitud de panículas, numero de granos, peso de granos y rendimiento por hectárea. Las plantas tratadas con Azototic (5737,81 kg/ha) lograron mayor rendimiento. Las dosis de 2,0 L/ha y 1,5 L/ha mostraron mejor respuesta. El Testigo absoluto presentó menores promedios. En días a floración y maduración no se generó respuestas a las aplicaciones de las fuentes de Azotobacter y sus dosis. La aplicación de Azotobacter en diversas dosis mostró incrementos en la población de la bacteria. Los Testigos Químico y Absoluto mostraron disminución de las poblaciones. El tratamiento Azototic 2,0 L/ha mostro el mayor ingreso de efectivo y mayor utilidad. PALABRA CLAVE: cepas azotobacter, arrozes_ES
dc.format.extent69 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectEstudio de cepases_ES
dc.subjectCultivo de arrozes_ES
dc.subjectSecanoes_ES
dc.titleEstudio de cepas de Azotobacter en cultivo de arroz (Oryza sativa L), bajo condición de secano en la zona de Babahoyoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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