Show simple item record

dc.contributor.advisorMayorga Arias, David
dc.contributor.authorFranco Meneses, Marcelo Román
dc.date.accessioned2019-01-10T17:24:41Z
dc.date.available2019-01-10T17:24:41Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5143
dc.descriptionSUMMARY The present experimental work was carried out in the lands of Mr. Ricardo Coello, belonging to the RECT "Matecito"; located in the Cantón Vinces, whose coordinates are 1426.312 UTM south latitude and 794614.016 UTM west longitude, at an altitude of 2.8 masl. The zone is characterized by having an average temperature of 25.5 ° C, relative humidity of 78.7% and annual precipitation of 2100 mm. The soil is flat topography, loam-silty texture and regular drainage. Seed of Marcato F1 hybrid pepper was used as seed material. The proposed objectives were to evaluate the effects of the biol in the pepper culture; determine the optimal dosage of the biol to reach the maximum yield of the crop and analyze the treatments economically The treatments consisted of several doses of biol 1.0; 1.5; 2.0; 2.5; 3.0; 3.5 and 4.0 L / ha plus an absolute control (without application of biol). Biol applications were foliar and with four applications at 8, 16, 24 and 32 days after transplantation. The Experimental Design "Random Blocks" was used, with eight treatments and three repetitions. The comparison of treatment averages was made with the Duncan Multiple Range test at 95% probability. All the agricultural practices that are normally applied in pepper cultivation were carried out, such as seedbed preparation, land preparation, transplanting, weed control, irrigation, fertilization, phytosanitary control and harvesting. To estimate the effects of the treatments, the data of plant height, number of fruits per plant, length of the fruit, weight of the fruit, yield and economic analysis were evaluated. Based on the results obtained, it was determined that the highest plant height at 60 days and the harvest stood out with the use of Biol at a dose of 3.5 L / ha; the number of fruits / plant and length of the fruit stood out in their averages with the application of biol in doses of 1.5 L / ha and the treatment that was applied biol in doses of 3.0 L / ha reported higher Fruit weight and yield, as well as the highest net profit with $ 848.6 Keywords: application, boil, pepper.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN El presente trabajo experimental se realizó en los terrenos del Sr. Ricardo Coello, perteneciente al Rcto “Matecito”; ubicado en el Cantón Vinces, cuyas coordenadas son 1426.312 UTM de latitud sur y 7946.016 UTM de longitud oeste, a una altitud de 2.8msnm. La zona se caracteriza por tener una temperatura promedio de 25,5 0C, humedad relativa de 78,7 % y precipitación anual de 2100 mm. El suelo es de topografía plana, textura franco-limosa y drenaje regular. Como material de siembra se empleó semillas de pimiento hibrido Marcato F1. Los objetivos planteados fueron evaluar los efectos del biol en el cultivo de pimiento; determinar la dosis óptima del biol para llegar al máximo rendimiento del cultivo y analizar económicamente los tratamientos Los tratamientos estuvieron constituidos por varias dosis de biol de 1,0; 1,5; 2,0; 2,5; 3,0; 3,5 y 4,0 L/ha más un testigo absoluto (sin aplicación del biol). Las aplicaciones del biol fueron foliares y con cuatro aplicaciones a los 8, 16, 24 y 32 días después del trasplante. Se utilizó el Diseño Experimental "Bloques al Azar", con ocho tratamientos y tres repeticiones. La comparación de los promedios de tratamientos se los realizó con la prueba de Rangos Múltiples de Duncan al 95 % de probabilidad. Se realizaron todas las prácticas agrícolas que normalmente se aplican en el cultivo de pimiento, tales como preparación del semillero, preparación del terreno, trasplante, control de malezas, riego, fertilización, control fitosanitario y cosecha. Para estimar los efectos de los tratamientos, se evaluaron los datos de altura de planta, número de frutos por planta, longitud del fruto, peso del fruto, rendimiento y análisis económico. Por los resultados obtenidos se determinó que la mayor altura de planta a los 60 días y a la cosecha sobresalió con el uso del biol en dosis de 3,5 L/ha; el número de frutos/planta y longitud del fruto sobresalió en sus promedios con la aplicación del biol en dosis de 1,5 L/ha y el tratamiento que se aplicó el biol en dosis de 3,0 L/ha reportó mayor peso del fruto y rendimiento, así como el mayor beneficio neto con $ 848,6 Palabras claves: aplicación, biol, pimiento.es_ES
dc.format.extent72 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectComportamiento agronómicoes_ES
dc.subjectRendimientoes_ES
dc.subjectCultivo de pimientoes_ES
dc.title“Influencia del Biol en el comportamiento agronómico y rendimiento del cultivo de pimiento (Capsicum annuum L.), en la zona de Vinces”es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record