Show simple item record

dc.contributor.advisorColina Navarrete, Eduardo
dc.contributor.authorLeón Obando, José Gregorio
dc.date.accessioned2018-12-28T17:30:31Z
dc.date.available2018-12-28T17:30:31Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5022
dc.descriptionVIII. SUMMARY The cultivation of corn (Zea mays) it is a vegetable species that is part of the group of the gramineous ones more sowed worldwide after the wheat and the rice. The geographical distribution of the production of hard corn in the Costa concentrates 80% of the surface (Los Ríos 40%, Manabí 18% and Guayas 19% and 3% between Emeralds and El Oro); in the Sierra 17%, located basically in Loja and Bolívar; in the Amazonía 3%. The objective of this research is to evaluate the activators of microbiota in corn, to evaluate its effect on the yield. Treasury the Freedom. Located in the km 4,5 in the road Puebloviejo-Catarama. The hybrid ADV 9313 was investigated, with ten treatments and three repetitions, in parcels of 12 m2 that were distributed at random in a design of complete blocks. For the evaluation of stockings the test was used from Tukey to 5% of probability. During the cycle of the cultivation they were evaluated: height of plants, ear diameter, number of ears for plant, ear longitude, radical biomass, days to crop, days to flowering, weight seed, yield for hectare and an economic analysis and population of microorganisms. The results established that the application of Germinox impacts substantially on the development and production of the cultivation. The biggest yield was presented in the plants tried with Germinox in dose of 3,0 L/ha (10850,33 kg/ha), 4,5 L/ha (10684,0 kg/ha) and 6,0 L/ha (10589,0 kg/ha).es_ES
dc.description.abstractVII. RESUMEN El cultivo de maíz (Zea mays) es una especie vegetal que forma parte del grupo de las gramíneas más sembrada mundialmente después del trigo y el arroz. La distribución geográfica de la producción de maíz duro en la Costa se concentra el 80 % de la superficie (Los Ríos 40 %, Manabí 18 % y Guayas 19 % y 3 % entre Esmeraldas y El Oro); en la Sierra el 17 %, ubicadas básicamente en Loja y Bolívar; en la Amazonía un 3 %. El objetivo de esta investigación es evaluar los activadores de microbiota en maíz, para evaluar su efecto sobre el rendimiento. Hacienda la Libertad. Ubicada en el km 4,5 en la vía Puebloviejo-Catarama. Se investigó el híbrido ADV 9313, con diez tratamientos y tres repeticiones, en parcelas de 12 m2, que se distribuyeron en un diseño de bloques completos al azar. Para la evaluación de medias se utilizó la prueba de Tukey al 5 % de probabilidad. Durante el ciclo del cultivo se evaluaron: altura de plantas, diámetro de mazorca, número de mazorcas por planta, longitud de mazorca, biomasa radical, días a cosecha, días a floración, peso semilla, rendimiento por hectárea y un análisis económico y población de microorganismos. Los resultados establecieron que la aplicación de Germinox incide sustancialmente sobre el desarrollo y producción del cultivo. El mayor rendimiento se presentó en las plantas tratadas con Germinox en dosis de 3,0 L/ha (10850,33 kg/ha), 4,5 L/ha (10684,0 kg/ha) y 6,0 L/ha (10589,0 kg/ha).es_ES
dc.format.extent66 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB, 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectActivadoreses_ES
dc.subjectMicrobiota de sueloses_ES
dc.subjectMaíz duroes_ES
dc.titleEvaluación de activadores de microbiota de suelos, sobre rendimiento del cultivo de maíz duro (Zea mays L.), en la zona de Puebloviejo Provincia de Los Ríoses_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record