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dc.contributor.authorAndrade Zamora, Geoconda María
dc.date.accessioned2018-11-22T16:39:17Z
dc.date.available2018-11-22T16:39:17Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4853
dc.descriptionThe present case study is based on a 42 years old female patient diagnosed with stage I high blood pressure three years ago, as well as her sisters and parents, who comes to the clinic for nausea and headaches, her blood pressure is measured and her values are 130 / 83 mmHg. General Objective: To improve the nutritional status of the patient through comprehensive nutritional care. Comprehensive nutritional assessment is made to the patient and is determined through the body mass index that presents obesity grade I with moderate cardiovascular risk, on the other hand, biochemical tests are performed and their values are normal, the physical examination shows the patient skin and normal mucous membranes, their dietary intake is excessive in energy and sodium, which is why DASH type feeding plan is carried out. Through the monitoring and follow-up that was done to the patient, favorable results were obtained; the patient started with a weight of 88 kg, in one month it decreased 2 kg; his initial BMI was 32.35 kg / mm2, he changed to 31.6 kg per month, he is still with Obesity, but there is improvement; his biochemical tests presented normal values; the blood pressure figures were initially 130/83 mmHg, at month their figures are 119/80 mmHg, it has dropped 11 mmHg; Changes were made in their food intake, through the feeding plan, energy 1550.15 kcal; 69.3 g proteins; fat 48.4 g; sodium 1018.2 mg, in this way it was possible to cover the nutritional requirements of the patient.es_ES
dc.description.abstractEl presente caso de estudio se basa en una paciente femenina de 42 años diagnosticada con hipertensión arterial estadio I hace tres años al igual que sus hermanas y padres, acude a consulta por presentar náuseas y cefaleas, medico mide su presión arterial y sus valores son 130/83 mmHg. Objetivo General: Mejorar el estado nutricional de la paciente a través de la atención nutricional integral. Se realiza valoración nutricional integral a la paciente y se determina a través del índice de masa corporal que presenta obesidad grado I con riesgo cardiovascular moderado, por otra parte, se realizan exámenes bioquímicos y sus valores son normales, al examen físico la paciente presenta piel y mucosas normales, su ingesta alimentaria es excesiva en energía y sodio, por lo que se realiza plan de alimentación tipo DASH. Mediante el monitoreo y seguimiento que se realizó a la paciente se obtuvieron resultados favorables; la paciente inicio con un peso de 88 kg, en un mes disminuyó 2 kg; su IMC inicial fue 32.35 kg/mm2, al mes varió a 31.6 kg, aún se encuentra con Obesidad, pero existe mejoría; sus exámenes bioquímicos presentaron valores normales; las cifras de presión arterial inicialmente fueron 130/83 mmHg, al mes sus cifras son 119/80 mmHg, ha descendido 11 mmHg; Se realizaron cambios en su ingesta alimentaria, a través del plan de alimentación, energía 1550.15 kcal; proteínas 69.3 g; grasa 48.4 g; sodio 1018.2 mg, de esta manera se logró cubrir los requerimientos nutricionales de la paciente.es_ES
dc.format.extentPag, 42es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBABAHOYO, UTB 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectHipertensiónes_ES
dc.subjectobesidades_ES
dc.titleMujer de 42 años con hipertensión arterial estadio I y malos hábitos alimentarioses_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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