Show simple item record

dc.contributor.advisorCevallos Arauz, Guillermo Eduardo
dc.contributor.authorMoreno Huacas, Francisco Xavier
dc.date.accessioned2018-09-13T16:15:41Z
dc.date.available2018-09-13T16:15:41Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4372
dc.descriptionVII. SUMMARY The present investigation was carried out in the canton Huaca, province of Carchi, in order to study the evaluation of three levels of NPK in the production of broccoli (Brassica oleracea L), the established treatments are low level, medium level and high level for improve production in the area. In the present investigation, the design of randomized complete blocks was used with four treatments and four repetitions and the T4 treatment being the control. The experimental plots correspond to an area of 3 m2 of the net plot and total area of the experiment of 43 m2, the variables were evaluated:% of the yield at 2 (ddt), height of the plant at 45 -90 (ddt), stem diameter at 45-90 (ddt), plant diameter at 45-90 (ddt), pellet weight, greater pellet diameter at harvest time and yield in kg / ha. All variables are subjected to analysis of variance, using the Tukey test at 5%. The results obtained determined that the treatments with (NPK levels) based on the different doses applied are appropriate for the investigation. The conclusions were: the three different doses tested, showed good agronomic behavior to the climatic conditions of the study area; the three treatments obtained similar values in some of the variables in yield, weight of pella, greater diameter of pella was the treatment three that is the high level, it is recommended: To use for the sowing of broccoli the treatment three, for its good agronomic behavior. The three treatments can be used, such as low level, medium level and high level for the production of broccoli, but the most efficient is the high level, which is treatment three because of the higher yields presented in the research.es_ES
dc.description.abstractVI. RESUMEN La presente investigación se realizó en el cantón Huaca, provincia del Carchi, con el fin de estudiar la evaluación de tres niveles de NPK en la producción de brócoli (Brassica oleracea L), los tratamientos establecidos son nivel bajo, nivel medio y nivel alto para mejorar la producción en la zona. En la presente investigación se utilizó el diseño de bloques completos al azar con cuatro tratamientos y cuatro repeticiones y siendo el tratamiento T4 el testigo. Las parcelas experimentales corresponden a un área de 3 m2 de la parcela neta y área total del experimento de 43 m2, se evaluaron las variables: % de prendimiento a los 2 (ddt), altura de planta a los 45 -90 (ddt), diámetro de tallo a los 45-90 (ddt), diámetro de planta a los 45-90 (ddt), peso de pella, diámetro mayor de pella al momento de la cosecha y rendimiento en kg/ha. Todas las variables son sometidas a análisis de varianza, utilizando la prueba de Tukey al 5%. Los resultados obtenidos determinaron que los tratamientos con (niveles de NPK) en base a las diferentes dosis aplicadas son apropiados para la investigación. Las conclusiones fueron: las tres diferentes dosis ensayadas, demostraron buen comportamiento agronómico a las condiciones climáticas de la zona de estudio; los tres tratamientos obtuvieron valores semejantes en algunas de la variables en rendimiento, peso de pella, diámetro mayor de pella fue el tratamiento tres que es el nivel alto, se recomienda: Utilizar para la siembra de brócoli el tratamiento tres, por su buen comportamiento agronómico. Se puede utilizar los tres tratamientos como son nivel bajo, nivel medio y nivel alto para la producción de brócoli pero el más eficiente es el nivel alto que es el tratamiento tres por los mayores rendimientos presentados en la investigación.es_ES
dc.format.extent52 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherEl Angel: UTB, 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectEvaluaciónes_ES
dc.subjectNiveles de NPKes_ES
dc.subjectBrócolies_ES
dc.titleEvaluación de tres niveles de NPK en la producción de brócoli (Brassica oleracea L.) en la zona de Huaca, provincia del Carchies_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record