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dc.contributor.advisorAguilar Aguilar, Manuel Eraclio
dc.contributor.authorValverde Enríquez, Jorge Luis
dc.date.accessioned2018-09-13T12:30:26Z
dc.date.available2018-09-13T12:30:26Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4357
dc.descriptionSUMMARY The research was carried out in the community "El Aguacate", located in the parish of Monte Olivo, Cantón Bolívar, province of Carchi, at 2300msnm, in order to know the insecticides that are applied for the control of pests in the onion crop. The primary information was taken, through interviews with the onion producers, who sow for more than 25 years. They preferably cultivate Yellow Granex and Burguesa varieties, because they present resistance to different fungi. The cultural and chemical management to prevent and control pests, is done for: Trips (Thrips tabaci), Cutting Caterpillars (Agrotis ípsilon) and Seed Borer (Delia platura). The attacks of these pests and the phenology of the crop where the damage is more severe were verified in the field. It was also identified that the insecticides most applied in crops are: Spinosad for the control of thrips, apply it 20%, followed by Chlorpyrifos, Profenofos, Chlorpyrifos + Cypermethrin by 33%, 16% of farmers use Methomil, Thiocyclan, 10% use the insecticide, Lambdacyhalothrin + Thiamethoxan, Imidacloprid, and 20% use Benfuracarb, Cypermethrin, Dimethoate, among others; being the most used Spinosad, marketed as Tracer, for its high percentage of effectiveness in all states of the insect. The application of the pesticide is done according to the stage of the crop and the pest to be controlled, the presence or degree of affectation is not monitored, and the frequency of application varies with the weather, reaching an average of 8 to 15 days, in order not to generate resistance; The last application is made 10 days before harvest.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN La investigación se realizó en la comunidad “El Aguacate”, ubicada en la parroquia Monte Olivo, Cantón Bolívar, provincia del Carchi, a 2300msnm, con el fin de conocer los insecticidas que se aplican para el control de plagas en el cultivo de cebolla. La información primaria fue tomada, mediante entrevistas a los productores de cebolla, que siembran por más de 25 años. Cultivan preferentemente las variedades Yellow Granex y Burguesa, por presentar resistencia a distintos hongos. El manejo cultural y químico para prevenir y controlar las plagas, se realiza para: Trips (Thrips tabaci), Orugas cortadora (Agrotis ípsilon) y Barrenador de la semilla (Delia platura). Se verifico en campo los ataques de estas plagas y la fenología del cultivo donde el daño es más severo. Así mismo se logró identificar que los insecticidas más aplicados en los cultivos son los siguientes: Spinosad para el control de trips, lo aplican el 20%, seguidamente Clorpirifos, Profenofos, Clorpirifos+Cipermetrina en un 33%, un 16% de los agricultores utilizan Metomil, Thiocyclan, el 10% utiliza el insecticida, Lambdacihalotrina+Thiamethoxan, Imidacloprid, y el 20% utilizan Benfuracarb, Cipermetrina, Dimetoato, entre otros; siendo el más utilizado Spinosad, comercializado como Tracer, por su alto porcentaje de efectividad en todos los estados del insecto. La aplicación del plaguicida se realiza de acuerdo a la fase del cultivo y la plaga a controlar, no se monitorea la presencia ni el grado de afectación, y la frecuencia de aplicación varia con el clima, llegando a aplicar en un promedio de 8 a 15 días, con el fin de no generar resistencia; la última aplicación se realiza 10 días antes de la cosecha.es_ES
dc.format.extent36 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherEl Angel: UTB, 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectIdentificaciónes_ES
dc.subjectInsecticidases_ES
dc.subjectCultivo de cebollaes_ES
dc.titleIdentificación de los insecticidas utilizados en el cultivo de cebolla (Allium cepa, Linneo), en la Comunidad El Aguacate, Parroquia Monte Olivo, Cantón Bolívar, Provincia del Carchi, 2017es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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