Show simple item record

dc.contributor.advisorCárdenas Sandoval, Eliceo Franklin
dc.contributor.authorHerembás García, Gonzalo Iván
dc.date.accessioned2015-06-30T21:33:44Z
dc.date.available2015-06-30T21:33:44Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/290
dc.descriptionIn the present study aimed to examine the effect of nutrient solubilizing bacteria (BSN) development and yield of potato varieties Red Capiro iron in Agroforestry Cooperative Alejandro Almeida, San Tander sectors of the Parish of La Libertad Region Mirror, Carchi, in order to evaluate the agronomic performance of two varieties of the potato crop to solubilizing bacteria application of nutrients, identify the most effective dose of bacterial populations on the performance of potato varieties evaluated and analyzed treatments economically. Design was used randomized complete block (RCBD) with factorial arrangement (varieties x dose) with four replications and eight treatments. The experimental plot was 1,408.00 m2 with 20,00 m2 plots being the useful area of 12.00 m2. Variables were evaluated, plant height, stem diameter, number of tubers per plant and tuber yield. All variables were subjected to analysis of variance, using the Tukey pruebaat the 0.05 level of significance to determine the difference between the means of the study factors. The experimental results determined that: improved agronomic characteristics and increased production presents the variety "Red Iron" compared with "Capiro" which is attributed to varietal characteristics. Applying composition 2 - 4 - 6 l / ha BSN variety potato plants "Red iron" and "Capiro" determined that 6 l / ha of the best dosage BSN in increased productivity in the two varieties, excelling "Red iron" with greater increase compared to plants not implemented and with the variety "Red iron" at a dose of 6 l / ha of BSN greatest economic benefit is obtained.es_ES
dc.description.abstractEn el presente trabajo de investigación se evaluó el efecto de las bacterias solubilizadoras de nutrientes (BSN) el desarrollo y rendimiento del cultivo de papa variedades Capiro y Roja Plancha en la Cooperativa Agroforestal Alejandro Almeida, sector San Tander de la Parroquia de La Libertad, cantón Espejo, provincia del Carchi, con la finalidad de evaluar el comportamiento agronómico de dos variedades del cultivo de papa a la aplicación de bacterias solubilizadoras de nutrientes, identificar la dosis más efectiva de población bacteriana en el rendimiento de las variedades de papa evaluadas así como analizar económicamente los tratamientos. Se empleó el diseño de Bloques Completos al Azar (DBCA), con arreglo factorial (variedades x dosis) con cuatro repeticiones y ocho tratamientos. El lote experimental fue de 1.408,00 m2 con parcelas de 20,00 m2 siendo el área útil de 12,00 m2. Se evaluaron las variables, altura de planta, diámetro del tallo, número de tubérculos por planta y rendimiento de tubérculos. Todas las variables fueron sometidas al análisis de variancia, aplicando la prueba de Tukey al nivel 0,05 de significancia para determinar la diferencia entre las medias de los factores de estudio.es_ES
dc.format.extent60 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB, 2013es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectBacterias solubilizadorases_ES
dc.subjectVariedades de papaes_ES
dc.subject.otherNutrienteses_ES
dc.subject.otherCapiro y Roja Panchaes_ES
dc.titleEfecto de la aplicación de tres dosis de bacterias solubilizadoras de nutrientes en las variedades de papa Capiro y Roja Pancha en la zona de La Libertad, provincia del Carchies_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as openAccess