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dc.contributor.advisorPaz Sánchez, Carlos Emilio
dc.contributor.authorChica Mora, Zaskya Jalexys
dc.contributor.authorParedes Escobar, Denisse Shakira
dc.date.accessioned2024-10-14T17:31:22Z
dc.date.available2024-10-14T17:31:22Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/17567
dc.descriptionType II diabetes mellitus (DM2) is a chronic disease that affects millions of people worldwide, especially older adults. Assessing the nutritional status of these patients is fundamental to understand how nutrition influences the management of the disease. Objective: To determine the relationship between nutritional status and type II diabetes mellitus in older adults treated at the "El Salto" health center during the period from June to September 2024. Methodology: This research was descriptive, observational, correlational, cross-sectional with a quantitative approach. The research is based on scientific theories and the nutritional survey is validated by professionals in the field of Nutrition and Dietetics. Results: The sample consisted of 15 older adults attending the El Salto Health Center.es_ES
dc.descriptionType II diabetes mellitus (DM2) is a chronic disease that affects millions of people worldwide, especially older adults. Assessing the nutritional status of these patients is fundamental to understand how nutrition influences the management of the disease. Objective: To determine the relationship between nutritional status and type II diabetes mellitus in older adults treated at the "El Salto" health center during the period from June to September 2024. Methodology: This research was descriptive, observational, correlational, cross-sectional with a quantitative approach. The research is based on scientific theories and the nutritional survey is validated by professionals in the field of Nutrition and Dietetics. Results: The sample consisted of 15 older adults attending the El Salto Health Center.es_ES
dc.description.abstractLa diabetes mellitus tipo II (DM2) es una enfermedad crónica que afecta a millones de personas en todo el mundo, especialmente a adultos mayores. Evaluar el estado nutricional de estos pacientes es fundamental para entender cómo la nutrición influye en el manejo de la enfermedad. Objetivo: Determinar la relación entre el estado nutricional y la diabetes mellitus tipo II en adultos mayores atendidos en el centro de salud "El Salto" durante el periodo de junio a septiembre de 2024. Metodología: Esta investigación fue descriptivo, observacional, correlacional, de corte transversal de enfoque cuantitativo. La investigación está fundamentada con teorías científicas y la encuesta nutricional esta validada por profesionales del campo de Nutrición y Dietética. Resultados: La muestra estuvo constituida por 15 adultos mayores que acuden al Centro de Salud el Salto.es_ES
dc.format.extent102 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2024es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectEvaluación nutricionales_ES
dc.subjectDiabetes mellituses_ES
dc.subjectEnfermedades crónicases_ES
dc.subject.otherNutriciónes_ES
dc.titleEstado nutricional y su relación con la diabetes mellitus tipo 2 en adultos mayores en el Centro de Salud El Salto, periodo junio - septiembre 2024.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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