dc.contributor.advisor | Arévalo, Raúl | |
dc.contributor.author | Gordillo Potosí, Luis David | |
dc.date.accessioned | 2015-06-27T22:30:52Z | |
dc.date.available | 2015-06-27T22:30:52Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/144 | |
dc.description | The present study addressed the effect of three soil pH correction in the agronomic performance of green peppers (Capsicum annuum L.), variety Tropical Irazu in the parish of Pablo Arenas, Urcuquí Canton, Imbabura province, located 40 km the provincial capital and 174 of the Ecuadorian capital located in the geographic coordinates of latitude 00 ° 30 '15'' and longitude 78 ° 11' and 2.377 meters, with the aim of evaluating the effect of different pH regulators in each a dose of treatments, assess the physiological effects of pH regulators on growth and yield of pepper and analyzing economic treatments. The design was a randomized complete block (RCBD) with 10 treatments and 3 replications with a total of 30 experimental units. The experimental area was full with 1.525 m2, each plot was 20 m2 and a useful area of 9.6 m2, the separation between replicates and plots was 1 m. Variables were evaluated: soil pH 60 and 90 days after transplantation, effective pH regulators, plant height of 60-90 and 120 days after transplantation, stem to 60-90 and 120 days after transplantation, number of fruits per plant, length and diameter of fruits, yield. | es_ES |
dc.description.abstract | La presente investigación trató el efecto de tres correctores de pH de suelo en el comportamiento agronómico del cultivo de pimiento (Capsicum annuum L.), variedad Tropical Irazú en la parroquia de Pablo Arenas, cantón Urcuquí, provincia de Imbabura, ubicada a 40 km de la capital provincial y 174 de la capital ecuatoriana, ubicada en las coordenadas geográficas de latitud norte 00° 30’ 15’’ y longitud oeste 78° 11’ y 2377 m.s.n.m., con el objetivo de evaluar el efecto químico de los reguladores de pH en cada una de las dosis de los tratamientos aplicados, valorar los efectos fisiológicos de los reguladores de pH en el crecimiento y rendimiento del cultivo de pimiento y analizar económicamente los tratamientos.
Se utilizó el diseño de bloques completos al azar (DBCA) con 10 tratamientos y 3 repeticiones con un total de 30 unidades experimentales. El área total experimental contó con 1.525 m2, cada parcela fue de 20 m2 y un área útil de 9,6 m2, la separación entre repeticiones y parcelas fue de 1 m. | es_ES |
dc.format.extent | 71 p. | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | Babahoyo: UTB, 2011 | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/ | es_ES |
dc.subject | Ph de suelo | es_ES |
dc.subject | Materia orgánica | es_ES |
dc.subject.other | Nutrientes | es_ES |
dc.subject.other | Cultivo de pimiento | es_ES |
dc.title | Evaluación de tres correctores de pH de suelo en el comportamiento agronómico del cultivo de pimiento (Capsicum annuum L.), variedad Tropical Irazú en el cantón Urcuquí, provincia de Imbabura | es_ES |
dc.type | bachelorThesis | es_ES |