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dc.contributor.advisorColina Navarrete, Eduardo
dc.contributor.authorAroca Carriel, Eloina Estefanía
dc.date.accessioned2021-05-25T20:05:34Z
dc.date.available2021-05-25T20:05:34Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/9345
dc.descriptionIn Ecuador there are 110,000 ha, of these 74 100 ha are destined for the production of Sugar and the rest for the production of Panela. The most important sugar mills in the country are: Valdez, San Carlos, Ecudos, Monterrey, Iancem and Isabel María. The sugar yield per ton of Cane is 193.23 pounds. Studies aimed at knowing the effect of burning on soils, microorganisms and other production factors are still incipient on a world scale. There are specific experiences fundamentally linked to the knowledge of the processes that affect indicators and, to show the progress of the basic dimensions of sustainable development. This practical work presents the following objectives: Identify the environmental impact of gases emitted during the burning of sugarcane in the study area and establish the quality of the cane concentrate based on chemical parameters, differentiating the harvesting process. In this documentary research, the methodology of bibliographic review and in situ survey was used. The use of fire in the sugarcane harvest affects the density of the soil, to a greater extent, before and after the harvest and the retention of natural soil moisture. Preserving the biomass without burning contributes to increasing the life of the soil micro and macrofauna, although mycorrhizal fungi do not seem to be affected by the use of burning; however, when fire is not used, greater diversity of specimens in the agroecosystem is guaranteedes_ES
dc.descriptionIn Ecuador there are 110,000 ha, of these 74 100 ha are destined for the production of Sugar and the rest for the production of Panela. The most important sugar mills in the country are: Valdez, San Carlos, Ecudos, Monterrey, Iancem and Isabel María. The sugar yield per ton of Cane is 193.23 pounds. Studies aimed at knowing the effect of burning on soils, microorganisms and other production factors are still incipient on a world scale. There are specific experiences fundamentally linked to the knowledge of the processes that affect indicators and, to show the progress of the basic dimensions of sustainable development. This practical work presents the following objectives: Identify the environmental impact of gases emitted during the burning of sugarcane in the study area and establish the quality of the cane concentrate based on chemical parameters, differentiating the harvesting process. In this documentary research, the methodology of bibliographic review and in situ survey was used. The use of fire in the sugarcane harvest affects the density of the soil, to a greater extent, before and after the harvest and the retention of natural soil moisture. Preserving the biomass without burning contributes to increasing the life of the soil micro and macrofauna, although mycorrhizal fungi do not seem to be affected by the use of burning; however, when fire is not used, greater diversity of specimens in the agroecosystem is guaranteedes_ES
dc.description.abstractEn Ecuador existen 110 000 ha, de estas 74 100 ha están destinadas a la producción de Azúcar y el resto para la producción de Panela. Los Ingenios más importantes en el país son: Valdez, San Carlos, Ecudos, Monterrey, Iancem e Isabel María. El rendimiento de Azúcar por tonelada de Caña es de 193,23 libras. Los estudios dirigidos a conocer el efecto de la quema sobre los suelos, microrganismos y otros factores de producción son aún incipientes a escala mundial. Se cuenta con experiencias puntuales fundamentalmente vinculadas al conocimiento de los procesos que afectan indicadores e, para mostrar los avances de las dimensiones básicas del desarrollo sostenible. Este trabajo práctico presenta como objetivos: Identificar la afectación ambiental de gases emitidos durante la quema de caña de azúcar en la zona de estudio y establecer la calidad del concentrado de caña en función de parámetros químicos diferenciando el proceso de cosecha. En esta investigación documental se empleó como metodología de revisión bibliográfica y encuesta in situ. El uso del fuego en la cosecha de la caña de azúcar afecta la densidad del suelo, en mayor medida, antes y después de la cosecha y la retención de humedad natural del suelo. Conservar la biomasa sin quemar contribuye a elevar la vida del micro y macrofauna del suelo, aunque los hongos micorrízicos no parecen afectarse con el uso de la quema; sin embargo, cuando no se utiliza fuego, se garantiza mayor diversidad de especímenes en el agroecosistema. .es_ES
dc.format.extent26 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2021es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectCañaes_ES
dc.subjectQuema de cultivoes_ES
dc.subjectProducciónes_ES
dc.subjectSueloes_ES
dc.titleEfecto de la quema de la caña de azúcar sobre la productividad y calidad del suelo en la zona de Milagroes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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