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dc.contributor.advisorCadena Piedrahita, Dalton
dc.contributor.authorMuñoz Vera, Tomás Adrián
dc.date.accessioned2021-05-20T16:49:43Z
dc.date.available2021-05-20T16:49:43Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/9230
dc.descriptionScientific and bibliographic research on harmful weeds deals with the importance of studying them in the agricultural field, because weeds decrease yields, decrease the potential of a plant species, secrete allelopathic substances, create competition for light, water and nutrients All these characteristics of harmful weeds imply their action as a problematic situation that has been taken into consideration in this thesis. Basically weeds have been considered undesirable organisms. That its study has been channeled into the ecological, morphological and physiological aspect, these studies can generate a positive impact due to the study of the chemical, physical, habitat and behavior structure to counteract with some control method. To prevent harmful weeds from entering our growing area, it is necessary to properly clean the tools to be used, the footwear of the people who will enter the plantation and any machinery or implement that is used in the plantation.es_ES
dc.descriptionScientific and bibliographic research on harmful weeds deals with the importance of studying them in the agricultural field, because weeds decrease yields, decrease the potential of a plant species, secrete allelopathic substances, create competition for light, water and nutrients All these characteristics of harmful weeds imply their action as a problematic situation that has been taken into consideration in this thesis. Basically weeds have been considered undesirable organisms. That its study has been channeled into the ecological, morphological and physiological aspect, these studies can generate a positive impact due to the study of the chemical, physical, habitat and behavior structure to counteract with some control method. To prevent harmful weeds from entering our growing area, it is necessary to properly clean the tools to be used, the footwear of the people who will enter the plantation and any machinery or implement that is used in the plantation.es_ES
dc.description.abstractLa investigación científica y bibliográfica de las malezas nocivas trata, de que tan importante sea el estudio de las mismas en el campo agrícola, debido a que las malezas disminuyen los rendimientos, disminuye el potencial que posee una especie vegetal, secreta sustancias alelopáticas crea competencia por luz, agua y nutrientes Todas estas características de las malezas nocivas implican el accionar de las mismas como situación problemática que se ha tomado en consideración en esta tesina. Básicamente las malezas se han considerado organismos indeseables. Que se ha canalizado su estudio en el aspecto ecológico, morfológico y fisiológico, estos estudios pueden generar un impacto positivo debido al estudio de la estructura química, físicas, habitad y comportamiento para contrarrestar con algún método de control. Para evitar que ingresen malezas nocivas a nuestra área de cultivo es necesario realizar una adecuada limpieza de las herramientas a utilizar, el calzado de las personas que ingresarán a la plantación y cualquier maquinaria o implemento que se utilice en la plantación.es_ES
dc.format.extent21 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2021es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectMalezases_ES
dc.subjectNocivases_ES
dc.subjectAlelopatíaes_ES
dc.subjectMorfologíaes_ES
dc.titleIncidencia de las malezas nocivas en el cultivo de cacaoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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