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dc.contributor.advisorRomero Ramírez, Herman
dc.contributor.authorCevallos Sellan, Azalia Judith
dc.date.accessioned2019-10-15T14:27:50Z
dc.date.available2019-10-15T14:27:50Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/7027
dc.descriptionThe following clinical case is about a patient with hypertension 20 years ago. Within the family pathological history of a deceased mother with type 2 diabetes mellitus, she consults for presenting a clinical picture of nausea, imbalance, low back pain, headache, polyuria, polyphagia, polydipsia, blurred vision, weakness, with fear of developing diabetes, already that her breast suffered from this disease, a comprehensive nutritional assessment is performed and a grade I obesity with moderate cardiovascular risk is determined by the Body Mass Index; he was carried out nutritional biochemical tests in which his results reflect hyperglycemia, hypertriglyceridemia, hypercholesterolemia, elevated glycosylated hemoglobin and in the end he is diagnosed with Type 2 Diabetes mellitus; The physical examination does not reveal signs that make us suspect malnutrition, an eating plan is made depending on the caloric needs of the patient, the type of diet that should be taken will be hypo-sodium of 2-4gr / day, low in saturated fat, high in fiber that will be divided into 4 meals a day with a snack and its 3 main meals that corresponds (breakfast, lunch and snack) considering that dairy products will be skimmed, increasing the intake of complex carbohydrates, vegetables, fruits and vegetables, Including the physical activity that must be carried out, since this activity will improve your cardiovascular function because for each kg the patient drops, the blood pressure is estimated to decrease by 1.2 mm Hg, through monitoring and monitoring you can see an improvement in the patient, his biochemical tests varied but there is still hypertriglyceridemia and hyperglycemia, in a patient with these types of conditions s energy requirements are: proteins from 0.8 to 1 g / kg / day, carbohydrates from 3 to 5 g / kg / day and lipids 0.8-0.9 g / kg / day.es_ES
dc.description.abstractEl siguiente caso clínico se trata de un paciente con Hipertensión hace 20 años. Dentro de los Antecedentes patológicos familiares madre fallecida con diabetes mellitus tipo 2, acude a consulta por presentar un cuadro clínico de nauseas, desequilibrio, dolor lumbar, cefalea, poliuria, polifagia, polidipsia, visión borrosa, debilidad, con temor de desarrollar diabetes, ya que su mama padeció de esta enfermedad, se le realiza valoración integral nutricional y se determina mediante el Índice de masa corporal una obesidad grado I con riesgo cardiovascular moderado; se le realizo exámenes bioquímicos nutricional en los que sus resultados reflejan hiperglucemia, hipertrigliceridemia, hipercolesterolemia, hemoglobina glicosilada elevada y al final es diagnosticado con Diabetes mellitus tipo 2; Al examen físico no revela signos que nos haga sospechar de desnutrición, se le realiza un plan de alimentación dependiendo a las necesidades calóricas del paciente, el tipo de dieta que deberá llevar será hipo sódica de 2-4gr/día, baja en grasa saturada, alta en fibra que será fraccionada en 4 comidas al día con una colación y sus 3 comidas principales que corresponde (desayuno, almuerzo y merienda) teniendo en cuenta que los lácteos serán descremados, aumentando la ingesta de carbohidratos complejos, hortalizas, frutas y verduras, Incluyendo la actividad física que debe realizar, ya que mediante esta actividad va a mejorar su función cardiovascular debido a que por cada kg que baje el paciente se calcula que disminuye de 1,2 mm Hg la presión arterial, mediante el seguimiento y monitoreo se ve una mejoría en el paciente, sus exámenes bioquímicos variaron pero aún sigue existiendo hipertrigliceridemia e hiperglucemia, en un paciente con estos tipos de afección los requerimientos energéticos son: proteínas de 0.8 a 1 g/kg/día, carbohidratos de 3 a 5 g/kg/día y lípidos 0.8-0.9 g/kg/día.es_ES
dc.format.extent35 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectPolidisia Polifagiaes_ES
dc.subjectPoliuriaes_ES
dc.subjectHiperglucemes_ES
dc.titlePaciente masculino de 62 años con hipertensión y diabetes mellitus tipo 2.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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