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dc.contributor.advisorVelasco Espinoza, Lino
dc.contributor.authorGaibor Baldeón, Joel Joshue
dc.date.accessioned2019-06-12T00:52:58Z
dc.date.available2019-06-12T00:52:58Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6070
dc.descriptionSUMMARY The present experimental work was carried out during six weeks (42 days, period for the commercial process of the fattening birds), in the poultry farm of the Experimental Farm "San Pablo" of the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, located at km 7.5 of the Babahoyo - Montalvo road, Babahoyo city, Los Ríos province. The area has a height of 7 meters above sea level. The geographic location is 01 ° 47 '49 "South latitude and 79 ° 32' west longitude and an average annual rainfall of 1987.04 mm, with average annual temperature of 25 ° C. Broiler chickens were used as genetic material. Cobb 500 line The experimental unit consisted of a total of 28 experimental units, distributed with 12 chickens per experimental unit, consisting of three types of vinegar (banana, apple and grape) in doses of 12.0 and 16 , 0 cc / gallon plus an absolute control For the development of this work the experimental design was used Completely Random (DCA), in factorial arrangement 3 x 2 + 1, with seven treatments and four repetitions. treatment was carried out with the Tukey test To estimate the effects of the treatments, the variables of water and food consumption, weekly weight gain, weekly feed conversion, pH level at the end were evaluated. l of the trial and cost-benefit ratio. For the results obtained, positive responses were obtained in the evaluation of productive parameters with doses of grape vinegar, banana, apple in drinking water in broiler chickens; the highest consumption of water was recorded by the chickens that belonged to the absolute witness; Food consumption recorded higher averages in the treatment than grape vinegar was used with a dose of 16.0 cc / gallon; the initial weight, as far as the weight gain, stood out the vinegar of grape in dose of 12.0 cc / gallon and from the second week to the sixth week it reached higher average the treatment of vinegar of banana in dose of 16.0 cc /gallon; the average feed conversion was 1.61 and the absolute control recorded a higher pH level in the duodenum, jejunum and ileum. Keywords: grape vinegar, banana vinegar, apple cider vinegar, drinking water, broiler chickens.es_ES
dc.description.abstractRESUMEN El presente trabajo experimental se llevó a cabo durante seis semanas (42 días, periodo para el proceso comercial de las aves de engorde), en el plantel avícola de la Granja Experimental "San Pablo" de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Babahoyo, ubicada en el km 7,5 de la vía Babahoyo - Montalvo, ciudad de Babahoyo, Provincia de Los Ríos. La zona posee una altura 7 msnm. La localización geográfica es 01° 47' 49" latitud Sur y 79° 32' de longitud oeste y una precipitación promedio anual de 1987,04 mm, con temperatura promedio anual de 25 °C. Como material genético se utilizaron pollos Broilers, de la línea Cobb 500. La unidad experimental estuvo conformada por un total general de 28 unidades experimentales, distribuidos con 12 pollos por unidad experimental. Los tratamientos estuvieron constituidos por tres tipos de vinagre (banano, manzano y uva) en dosis de 12,0 y 16,0 cc/galón más un testigo absoluto. Para el desarrollo de este trabajo se utilizó el diseño experimental Completamente al Azar (D.C.A), en arreglo factorial 3 x 2 + 1, con siete tratamientos y cuatro repeticiones. Las comparaciones de las medias de tratamiento se efectuaron con la prueba de Tukey. Para estimar los efectos de los tratamientos, se evaluaron las variables de consumo de agua y alimento, ganancia de peso semanal, conversión alimenticia semanal, nivel de pH al final del ensayo y relación costo-beneficio. Por los resultados obtenidos se obtuvo respuestas positivas en la evaluación de parámetros productivos con dosis de vinagre de uva, banano, manzana en agua de bebida en pollos Broilers; el mayor consumo de agua lo registraron los pollos que pertenecieron al testigo absoluto; el consumo de alimentos registro mayores promedios en el tratamiento que se utilizó vinagre de uva con dosis de 16,0 cc/galón; el peso inicial, en cuanto la ganancia de peso, sobresalió el vinagre de uva en dosis de 12,0 cc/galón y a partir de la segunda semana hasta la sexta semana alcanzó mayores promedios el tratamiento de vinagre de banano en dosis de 16,0 cc/galón; la conversión alimenticia promedio fue de 1,61 y el Vinagre de banano registró el menor nivel de pH en el duodeno, yeyuno e ileón. Palabras claves: vinagre de uva, vinagre de banano, vinagre de manzana, agua de bebida, pollos Broilers. VIII.es_ES
dc.format.extent63pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo;UTB,2019es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectVinagre de uvaes_ES
dc.subjectVinagre de bananoes_ES
dc.subjectVinagre de manzanaes_ES
dc.title"Evaluación en la producción de pollos Broilers con diferentes dosis de vinagres en agua de bebida en el cantón de Babahoyo"es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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