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dc.contributor.advisorGoyes Cabezas, Miguel
dc.contributor.authorReyes Palma, Jefferson Daniel
dc.date.accessioned2019-01-10T21:31:10Z
dc.date.available2019-01-10T21:31:10Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5176
dc.descriptionX. SUMMARY This document was made in the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, belonging to the Province of Los Ríos. The geographic coordinates UTM X: 336860,29 and: 200863,12; at 8 masl. The area has a humid tropical climate, with an annual temperature of 24.70 ° C, annual precipitation of 2 348.00 mm, humidity of 76% and 804.7 hours of annual heliophany. The soil is flat topography, clay loam texture and regular drainage. For the elaboration of this document, bibliographic review of several scientific articles, indexed articles, books, magazines, internet, which were subjected to different analyzes, paraphrasing and summary about the profitability of rice cultivation was compiled. Based on the information gathered, rice, as the main consumer food product, has a decreasing profitability, due to lack of control of government agencies when selling the product, which goes hand in hand with the high cost of agricultural inputs, having an impact on profitability of the product, causing loss of time and money to medium and small farmers and for the producer to develop a crop with good quality seed, cultural practices, application of nutrients and phytosanitary controls according to technical references required by rice cultivation Assistance from the Ministry of Agriculture is necessary in order to obtain high yields per unit area.es_ES
dc.description.abstractIX. RESUMEN El presente documento se realizó en la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Babahoyo, perteneciente a la Provincia de los Ríos. Las coordenadas geográficas UTM X: 336860,29 Y: 200863,12; a 8 msnm. La zona presenta un clima tropical húmedo, con temperatura meda anual de 24,70 °C, precipitación anual de 2 348,00 mm, humedad de 76 % y 804,7 horas de heliofanía anual. El suelo es de topografía plana, textura franco arcillosa y drenaje regular. Para la elaboración del presente documento se recopiló revisión bibliográfica de varios articulo científicos, artículos indexados, libros, revistas, internet, las que fueron sometidas a diferentes análisis, parafraseo y resumen sobre la rentabilidad del cultivo de arroz. Por la información recopilada se determinó que el arroz, como principal producto alimenticio de consumo se encuentra con rentabilidad decreciente, por falta de control de organismos de gobierno al vender el producto, lo que va paralelamente al elevado costo de insumos agrícolas, repercutiendo en la rentabilidad del producto, causando pérdida de tiempo y dinero a los medianos y pequeños agricultores y que para el productor pueda desarrollar un cultivo con semilla de buena calidad, prácticas culturales, aplicación de nutrientes y controles fitosanitarios de acuerdo a referencias técnicas que exige el cultivo de arroz es necesario ayuda del Ministerio de Agricultura con la finalidad de obtener altos rendimientos por unidad de superficie.es_ES
dc.format.extent30 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectRentabilidades_ES
dc.subjectProducción agrícolaes_ES
dc.subjectCultivo de arrozes_ES
dc.title“Rentabilidad de la producción agrícola del cultivo de arroz (Oryza sativa L.) en Los Ríos”.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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