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dc.contributor.advisorLópez Izurieta, Marlon
dc.contributor.authorGil Reyes, Narcisa Elizabeth
dc.date.accessioned2019-01-03T13:04:21Z
dc.date.available2019-01-03T13:04:21Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/5038
dc.descriptionVII. SUMMARY The present experimental work was carried out in the properties of Hacienda la Libertad. Located at km 4.5 on the road Puebloviejo - Catarama, province of Los Ríos. Its objective was to evaluate the effects of edaphic potassium and boron applications in the development and yield of the cocoa crop (Theobroma cacao L.), in the area of Puebloviejo, Los Ríos. The sowing material used was the clone "CCN-51" of 5 years of planting, the nutrients Potassium (K2O) and Boron (B2O3) were evaluated, in different doses and mixtures between both fertilizers, distributed in nine treatments and three repetitions, and the randomized complete blocks experimental design was used. The mean comparisons were made with the Tukey test at 5% significance. For optimal growth of the crop, the necessary field work was carried out, among which are irrigation, fertilization, phytosanitary control, weed control and harvesting. In addition, the variables diameter of the ear, number of ears per plant, length of ear, average weight of the ear, number of seeds per ear, weight of the grain, weight of 100 seeds, yield and economic analysis were evaluated. The results obtained determined that the applications of different doses of Potassium and Boron, allow to obtain significant increases of these nutrients in the soil. The application of 40 g B2O3 per plant, showed the best results and influenced directly to obtain the highest values in the variables average weight of the ear, number of seeds per ear, weight of the grain, length of ear and weight of 100 seeds. The variables length of ear to week 5 and number of ear per plant did not show significant differences. The incorporation of 40 g B2O3 allowed to obtain the highest yield with 268 kg / ha and the highest net profit with $ 302.54. Palabra clave: cacao, fertilizante, potasio y boro.es_ES
dc.description.abstractVII. RESUMEN El presente trabajo experimental se realizó en los predios de la Hacienda la Libertad. Ubicada en el km 4,5 en la vía Puebloviejo - Catarama, provincia de Los Ríos. Su objetivo fue evaluar los efectos de las aplicaciones edáficas de potasio y boro en el desarrollo y rendimiento de la mazorca del cultivo de cacao (Theobroma cacao L.), en la zona de Puebloviejo, Los Ríos El material de siembra utilizado fue el clon “CCN-51” de 5 años de siembra, se evaluó los nutrientes Potasio (K2O) y Boro (B2O3), en diferentes dosis y mezclas entre ambos fertilizantes, distribuidos en nueve tratamientos y tres repeticiones, y se utilizó el diseño experimental bloques completos al azar. Las comparaciones de las medias se realizaron con la prueba de Tukey al 5% de significancia. Para un crecimiento optimo del cultivo, se efectuaron las labores de campo necesarias, entre las que se encuentran el riego, fertilización, control fitosanitario, control de malezas y su cosecha. Además se evaluaron las variables diámetro de la mazorca, numero de mazorcas por planta, longitud de mazorca, peso promedio de la mazorca, numero de semillas por mazorca, peso del grano, peso de 100 semillas, rendimiento y análisis económico. Los resultados obtenidos determinaron que las aplicaciones de diferentes dosis de Potasio y Boro, permiten obtener incrementos significativos de estos nutrientes en el suelo. La aplicación de 40 g B2O3 por planta, mostró los mejores resultados e influyo de forma directa para obtener los mayores valores en las variables peso promedio de la mazorca, número de semillas por mazorca, peso del grano, longitud de mazorca y peso de 100 semillas. La variables longitud de mazorca a la semana 5 y numero de mazorca por planta, no presentaron diferencias significativas. La incorporación de 40 g B2O3 permitió otener el mayor rendimiento con 268 kg/ha y el beneficio neto más alto con $302,54. Palabra clave: cacao, fertilizante, potasio y boro.es_ES
dc.format.extent60 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB,2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectAplicación edáfica de potasio y boroes_ES
dc.subjectCultivo de cacaoes_ES
dc.subjectRendimiento de la mazorcaes_ES
dc.title“Efectos de la aplicación edáfica de potasio y boro, en el cultivo de cacao (Theobroma cacao L.), sobre el desarrollo y rendimiento de la mazorca en la zona de Puebloviejo.”es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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