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dc.contributor.authorNavarrete Avilés, Andreina
dc.date.accessioned2018-11-27T15:18:15Z
dc.date.available2018-11-27T15:18:15Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4877
dc.descriptionWe present the case of a 22-year-old female patient, who came to the clinic because of pain in the epigastric region, morning ebb and asthenia, 3 months ago she was diagnosed with grade I hiatal hernia and chronic gastritis. The patient presents symptoms typical of the pathology, in the physical examination nothing that draws attention, its weight is normal according to the World Health Organization. Several studies have been conducted in Ecuador regarding the disease whose results show that there is an increased prevalence of gastritis and hernia in patients of 20 and 30 years due to exogenous and endogenous factors. Therefore objective that has been raised is to improve the symptoms presented by the patient and decrease the consumption of blockers, gastric receptors thus improving food intake and quality of life. Go to nutritional consultation for the assessment of nutritional status, a comprehensive anthropometric, biochemical, clinical and dietetic assessment is carried out whose results are poor dietary habits due to excess food intake in energy, a feeding plan, nutritional education, and recommendations according to their pathology, with which the symptoms of the patient are best achieved.es_ES
dc.description.abstractSe presenta el caso de una paciente femenino de 22 años, acude a consulta por presentar dolor tipo urente en región epigástrica, reflujos matutinos, y astenia, hace 3 meses fue diagnosticada con hernia hiatal grado I y gastritis crónica. La paciente presenta síntomas propios de la patología, en el examen físico nada que llame la atención, su peso es normal de acuerdo a la Organización Mundial de la salud. Se ha realizado varios estudios en ecuador respecto a la enfermedad cuyos resultados arrojan que existe un aumento de prevalencia de gastritis y hernia en pacientes de 20 y 30 años debido a factores exógenos y endógenos. Por lo tanto objetivo que se ha planteado es mejorar los síntomas que presenta la paciente y disminuir el consumo de bloqueadores, receptores gástricos mejorando así la ingesta alimentaria y su calidad de vida. Acude a consulta nutricional para la valoración del estado nutricional, se realiza una valoración integral antropométrica, bioquímica, clínica y dietética cuyos resultados son los malos hábitos alimentarios por el exceso de ingesta alimentaria en energía, se brinda un plan de alimentación, educación nutricional, y recomendaciones acorde a su patología, con lo que se logra mejor los síntomas de la paciente.es_ES
dc.format.extentPag, 47es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBABAHOYO, UTB 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectAsteniaes_ES
dc.subjectBloqueadoreses_ES
dc.titlePaciente femenino de 22 años de edad con hernia hiatal grado i y gastritis crónicaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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