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dc.contributor.authorMoran Arboleda, Yadira Dayana
dc.date.accessioned2018-11-27T13:29:57Z
dc.date.available2018-11-27T13:29:57Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4869
dc.descriptionThe present case study is based on a 68 year old male patient. He was diagnosed with diabetes mellitus type II, has excessive urination, fatigue, blurred vision and excessive weight loss, in the anthropometric assessment he has a body mass index of 31.8 kg / m2, according to the cutoff points of the Pan American Health Organization , classification of older adult presents Overweight, to the physical examination presents normal vital signs. It is intended to improve the nutritional status of the patient and establish a meal plan of 2,000kal / day, hypograse high in fiber, low in saturated fats, divided into 5 meals a day, with control of sodium, calcium, vitamin C, provides guidelines therapeutic diet, promotion of physical activity, complete, balanced, healthy diet, suitable for the patien. The nutritional treatment lasts 6 months during 2 days per month through the correct monthly nutritional assistance with improvement in the evolution and quality of life of the patienes_ES
dc.description.abstractEl presente estudio de caso está basado en un paciente de sexo masculino de 68 años de edad. Fue diagnosticado con diabetes mellitus tipo II, presenta micción excesiva, fatiga, visión borrosa y pérdida de peso excesiva, en la valoración antropométrica presenta un índice de masa corporal de 31.8 kg/m2, según los puntos de corte de la Organización Panamericana de la Salud, clasificación de adulto mayor presenta Sobrepeso, a la exploración física presenta signos vitales normales. Se pretende mejorar el estado nutricional del paciente y establecer un plan de alimentación de 2.000kal/día, hipograsa alta en fibra, baja en grasas saturadas, fraccionadas en 5 comidas al día, con control de sodio, calcio, vitamina C, se brinda pautas dieto terapéuticas , promoción de actividad física, alimentación completa, equilibrada, saludable, adecuada al paciente. El tratamiento nutricional tuvo como duración 6 meses durante 2 días por mes mediante la correcta asistencia nutricional mensual con mejoría en la evolución y calidad de vida del paciente.es_ES
dc.format.extentPag, 45es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBABAHOYO, UTB 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectDiabeteses_ES
dc.subjectHipertrigliceridemiaes_ES
dc.titlePaciente Masculino De 68 años De Edad Con Diabetes Mellitus Tipo ll.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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