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Paciente Masculino De 68 años De Edad Con Diabetes Mellitus Tipo ll.
dc.contributor.author | Moran Arboleda, Yadira Dayana | |
dc.date.accessioned | 2018-11-27T13:29:57Z | |
dc.date.available | 2018-11-27T13:29:57Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4869 | |
dc.description | The present case study is based on a 68 year old male patient. He was diagnosed with diabetes mellitus type II, has excessive urination, fatigue, blurred vision and excessive weight loss, in the anthropometric assessment he has a body mass index of 31.8 kg / m2, according to the cutoff points of the Pan American Health Organization , classification of older adult presents Overweight, to the physical examination presents normal vital signs. It is intended to improve the nutritional status of the patient and establish a meal plan of 2,000kal / day, hypograse high in fiber, low in saturated fats, divided into 5 meals a day, with control of sodium, calcium, vitamin C, provides guidelines therapeutic diet, promotion of physical activity, complete, balanced, healthy diet, suitable for the patien. The nutritional treatment lasts 6 months during 2 days per month through the correct monthly nutritional assistance with improvement in the evolution and quality of life of the patien | es_ES |
dc.description.abstract | El presente estudio de caso está basado en un paciente de sexo masculino de 68 años de edad. Fue diagnosticado con diabetes mellitus tipo II, presenta micción excesiva, fatiga, visión borrosa y pérdida de peso excesiva, en la valoración antropométrica presenta un índice de masa corporal de 31.8 kg/m2, según los puntos de corte de la Organización Panamericana de la Salud, clasificación de adulto mayor presenta Sobrepeso, a la exploración física presenta signos vitales normales. Se pretende mejorar el estado nutricional del paciente y establecer un plan de alimentación de 2.000kal/día, hipograsa alta en fibra, baja en grasas saturadas, fraccionadas en 5 comidas al día, con control de sodio, calcio, vitamina C, se brinda pautas dieto terapéuticas , promoción de actividad física, alimentación completa, equilibrada, saludable, adecuada al paciente. El tratamiento nutricional tuvo como duración 6 meses durante 2 días por mes mediante la correcta asistencia nutricional mensual con mejoría en la evolución y calidad de vida del paciente. | es_ES |
dc.format.extent | Pag, 45 | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | BABAHOYO, UTB 2018 | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/ | es_ES |
dc.subject | Diabetes | es_ES |
dc.subject | Hipertrigliceridemia | es_ES |
dc.title | Paciente Masculino De 68 años De Edad Con Diabetes Mellitus Tipo ll. | es_ES |
dc.type | bachelorThesis | es_ES |