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dc.contributor.advisorZambrano Villacres, Raynier Arnaldo
dc.contributor.authorGómez Anchundia, Lissenya Lilibeth
dc.date.accessioned2018-11-19T21:16:24Z
dc.date.available2018-11-19T21:16:24Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/4825
dc.descriptionThe present clinical case is based on a 40-year-old female patient diagnosed 2 years ago with type 2 diabetes mellitus and stage 1 arterial hypertension. This topic has been chosen since the prevalence of these diseases is of great importance for the patients. health systems worldwide since they are diseases that currently affect the population metabolically and nutritionally. The proposed objectives will be to intervene nutritionally to the patient according to an adequate prescription of the nutritional contribution, the valuation to the patient through the nutritional and adequate through the interpretation of anthropometric, biochemical, clinical and dietary data, perform a nutritional planning according to the nutritional needs of the patient and control the nutritional intervention through monitoring and follow-up. Nutritional intervention was carried out through the prescription of personalized nutritional intake, their diet was planned according to their nutritional needs, and finally the intervention proposed to the patient was monitored through daily visits in which anthropometric data were evaluated every 15 days. biochemical data every month and daily clinical data. In conclusion, it was possible to intervene nutritionally to the patient with an adequate prescription of the nutritional contribution, the anthropometric, biochemical, and clinical data were evaluated. A nutritional planning was made according to the patient's nutritional needs, which was important for its improvement , Through monitoring and daily, weekly and monthly monitoring the nutritional intervention to the patient could be controlled.es_ES
dc.description.abstractEl presente caso clínico está basado en un paciente de sexo femenino de 40 años diagnosticada hace 2 años con diabetes mellitus e hipertensión arterial estadío 1. Se han llevado a escoger este tema ya que las prevalencias de estas enfermedades son de gran importancia para los sistemas de salud a nivel mundial puesto que son enfermedades que actualmente afectan metabólicamente y nutricionalmente a la población. Los objetivos planteados serán Intervenir nutricionalmente a la paciente de acuerdo a una adecuada prescripción del aporte nutricional, la valoración a la paciente mediante lo nutricional y adecuado mediante la interpretación de datos antropométricos, bioquímicos, clínicos y dietéticos, realizar una planificación alimenticia de acuerdo a las necesidades nutrimentales de la paciente y controlar la intervención nutricional a través del monitoreo y seguimiento. Se realizó una intervención nutricional mediante la prescripción del aporte nutricional personalizado, se planificó su alimentación de acuerdo a sus necesidades alimenticias, y finalmente se controló la intervención propuesta a la paciente mediante monitoreo mediante visitas diarias en el cual se evaluaron datos antropométricos cada 15 dias, datos bioquímicos cada mes y datos clínicos diarios. En conclusión, se pudo intervenir nutricionalmente a la paciente con una adecuada prescripción del aporte nutricional, se valoró los datos antropométricos, bioquímicos, clínicos, Se le realizó una planificación alimenticia de acuerdo a sus necesidades nutrimentales de la paciente la cual fue importante para su mejoría, Mediante el seguimiento y monitoreo diario, semanal y mensual se pudo controlar la intervención nutricional a la paciente.es_ES
dc.format.extentPag, 52es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBABAHOYO, UTB 2018es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectDiabeteses_ES
dc.subjectHipertensiónes_ES
dc.titlePaciente de sexo femenino de 40 años con diabetes mellitus tipo 2 e hipertensión arterial estadio 1es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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