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dc.contributor.advisorRendón Ledesma, Victoria
dc.contributor.authorPazmiño Guerrero, Jairon José
dc.date.accessioned2017-11-10T04:38:53Z
dc.date.available2017-11-10T04:38:53Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/3243
dc.descriptionVIII. SUMMARY This work was carried out in the grounds of the Experimental Farm "San Pablo", Faculty of Agricultural Sciences at the Technical University of Babahoyo, located at km. 7.5 of Babahoyo Montalvo route. Geographical ground coordinates are 79 ° 32 ', west longitude and south latitude 49' 1. This area has a humid tropical climate with an average annual temperature of 25.80 C, an annual rainfall of 2203.8 mm, 79.6% relative humidity, evaporation of 1738.7 mm and a height of 8 m.s.n.m. The floor is flat topography, clay loam texture and regulate drainage. As genetic material seeds of chard it was used, in which treatments, consisting of varieties Fordhook Giant, Esmeralda and Figrosad and subtratamientos with doses of 5, 10, 15, 25 and 50% of hidrolato of legume manure tea were evaluated applied every 8 days to foliage and soil. The experimental design was split three treatments with five repetitions subtratamientos and three plots. The comparisons of means were performed using the Tukey test at 95% probability. The experimental plots of the treatments had dimensions of 2.0 x 5.0 m and whose subtratamientos were divisions of 2.0 x 1.0 m. The separation between repetitions was 1.0 m, giving an area of 45.0 m2 assay. For crop development processing tasks seedlings, containers, hidrolato preparation of legume manure tea, substrate preparation, transplant, weed control, pest and disease control, irrigation, fertilization and harvesting were performed. To estimate the effects of treatments, data from plant height at 30 and 60 days after transplanting and harvesting, number of leaves at harvest, length and weight of the leaves, yield and economic analysis of the treatments were evaluated . By the above results it was determined that the three cultivars Chard, interacted with hidrolato of legume manure tea if they responded favorably by organopónico system in the area of Babahoyo, the variety of chard Fordhook Giant excelled in all agronomic variables evaluated during development crop, the application of hidrolato of legume manure tea in doses of 5%, influenced to greater plant height, leaf number and leaf weight is obtained, the greater length of the leaves is presented using between 25 and 50% of hidrolato of legume manure tea and the highest performance and net profit reported by the crop variety Fordhook Giant interaccionada with 5% hidrolato of legume manure tea with $ 276.07.es_ES
dc.description.abstractVII. RESUMEN El presente trabajo se efectuó en los terrenos de la Granja Experimental “San Pablo”, de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Babahoyo, ubicada en el km. 7,5 de la vía Babahoyo-Montalvo. Las coordenadas geográficas del terreno son 79º 32´, de longitud occidental y 1º 49´ de latitud sur. Esta zona posee un clima tropical húmedo, con una temperatura media anual de 25,80 C, una precipitación anual de 2203.8 mm, humedad relativa de 79,6 %, evaporación de 1738,7 mm y una altura de 8 m.s.n.m. El suelo es de topografía plana, textura franco-arcillosa y drenaje regular. Como material genético se utilizó semillas de acelga, en las que se evaluaron tratamientos, constituidos por las variedades Fordhook Giant, Esmeralda y Figrosad y los subtratamientos con dosis de 5, 10, 15, 25 y 50 % de hidrolato de leguminosa en té de estiércol, aplicados cada 8 días al follaje y sustrato. El diseño experimental empleado fue de Parcelas divididas con tres tratamientos, cinco subtratamientos y tres repeticiones. Las comparaciones de las medias se efectuaron con la prueba de Tukey al 95 % de probabilidad. Las parcelas experimentales de los tratamientos tuvieron dimensiones de 2,0 x 5,0 m y cuyos subtratamientos fueron divisiones de 2,0 x 1,0 m. La separación entre repeticiones fue de 1,0 m, dando un área del ensayo de 45,0 m2. Para el desarrollo del cultivo se realizaron las labores de elaboración de semillero, contenedores, preparación del hidrolato de leguminosa en té de estiércol, preparación del sustrato, trasplante, control de malezas, control de plagas y enfermedades, riego, fertilización y cosecha. Para estimar los efectos de los tratamientos, se evaluaron los datos de altura de planta a los 30 y 60 días después del trasplante y a la cosecha, número de hojas a la cosecha, longitud y peso de las hojas, rendimiento y análisis económico de los tratamientos. Por los resultados expuestos se determinó que los tres cultivares de Acelga, interaccionados con hidrolato de leguminosa en té de estiércol si respondieron favorablemente mediante sistema organopónico en la zona de Babahoyo, la variedad de acelga Fordhook gigant sobresalió en todas las variables agronómicas evaluadas durante el desarrollo del cultivo, la aplicación de hidrolato de leguminosa en té de estiércol en dosis de 5 %, influyó para que se obtenga mayor altura de planta, número de hojas y peso de las hojas, la mayor longitud de las hojas se presentó aplicando entre 25 y 50 % de hidrolato de leguminosa en té de estiércol y el mayor rendimiento y beneficio neto del cultivo lo reportó la variedad Fordhook gigant interaccionada con 5 % de hidrolato de leguminosa en té de estiércol con $ 276,07.es_ES
dc.format.extent52 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB, 2016es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectComportamiento agronómicoes_ES
dc.subjectAcelgaes_ES
dc.subjectHidrolatoes_ES
dc.subjectSistema organopónicoes_ES
dc.titleEstudio del comportamiento agronómico de tres cultivares de Acelga (Beta vulgaris), con hidrolato de leguminosa en té de estiércol mediante sistema organopónico en la zona de Babahoyoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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