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dc.contributor.advisorRendón Ledesma, Victoria
dc.contributor.authorCarriel Carrasco, Ingrid Yuvixa
dc.date.accessioned2017-11-01T17:25:14Z
dc.date.available2017-11-01T17:25:14Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/3146
dc.descriptionVIII. SUMMARY This experimental work was carried out on the grounds of the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, located at km 7.5 of the Babahoyo - Montalvo road, with coordinates 790 32 'west longitude and 010 49' South latitude and 8 msnm. According to the Holdribge classification, the area has a humid tropical climate with an annual average temperature of 23.6 ° C, precipitation of 2791.4 mm / year, relative humidity of 76% and 804.7 hours of annual average heliofania. Seeds of Zucchini, Nano Verde variety from Milan, Tondo Chiaro di Nizza and Genovese were used as seed materials. The objectives were: To study the production of three variables of Zucchini, to evaluate the most adequate organic fertilizers and to analyze the treatments economically. The Zucchini (Nano green from Milano, Tondo Chiaro di Nizza and Genovese) and organic fertilizer sub-treatments based on Biols with their respective doses (Super Biol Mineralized in doses of 0,5, 0,75 and 1, 0 L / ha and Organic complex from marine algae in doses of 0.5, 0.75 and 1.0 L / ha). The experimental design of Split Plots was applied, with three treatments, six sub-treatments and three replicates. All variables were subjected to the analysis of variance, and to determine the statistical difference of the measurements of the treatments the Duncan test was applied at 5% probability. During the development of the trial, soil preparation, sowing, fertilization, irrigation, weed control, sugarcane, phytosanitary control and harvesting were carried out. During the development of the crop will evaluate the data of plant height, flowering days, numbers of commercial fruits, length, diameter and weight of the fruit, yield of the crop and economic analysis. Based on the results, it was determined that organic fertilization using mineralized Biols obtained a good response in Zucchini cultivation in the Babahoyo area; The Tondo Chiaro di Nizza variety using the organic complex from marine algae in doses of 0.5 L / ha reached a higher plant height; The cultivation of Zucchini flourished in average of 26.4 days; The highest number of commercial fruits was obtained with the genovese variety using the organic complex from marine algae at doses of 0.5 L / ha; The greatest length of fruit was presented in the green Nano variety of Milano using Super Biol Mineralized in doses of 1.0 L / ha, whereas in the diameter of the fruit the Tondo Chiaro di Nizza variety excelled with Super Biol Mineralized and Organic Complex a From seaweed at doses of 1.0 L / ha; The highest weight of fruit and yield was recorded with the Genovese variety applying organic complex from seaweed at doses of 0.5 L / ha and in economic analysis, the planting of the Genovese variety was noted applying organic complex from Of seaweed with 0.5 L / ha, with a net benefit of $ 3790,69.es_ES
dc.description.abstractVII. RESUMEN El presente trabajo experimental se desarrolló en los terrenos de la Facultad de Ciencias Agropecuarias, de La Universidad Técnica de Babahoyo, ubicada en el km 7,5 de la vía Babahoyo – Montalvo, con coordenadas 790 32´ de longitud oeste y 010 49´de latitud sur y 8 msnm. Según la clasificación de Holdribge, la zona posee un clima tropical húmedo, con temperatura promedio anual de 23,6 0C, precipitación de 2791,4, mm/año, humedad relativa de 76 % y 804,7 horas de heliofanía de promedio anual. Como materiales de siembra se utilizaron semillas de Zucchini, de variedad Nano Verde de Milano, Tondo Chiaro di Nizza y Genovese. Los objetivos planteados fueron: Estudiar la producción de tres variables de Zucchini, evaluar los fertilizantes orgánicos más adecuados y analizar económicamente los tratamientos. Se estudiaron como tratamientos las variables de Zucchini (Nano verde de Milano, Tondo Chiaro di Nizza y Genovese) y subtratamientos fertilizantes orgánicos a base de Bioles con sus respectivas dosis (Súper Biol Mineralizado en dosis de 0,5; 0,75 y 1,0 L/ha y Complejo orgánico a partir de algas marinas en dosis de 0,5; 0,75 y 1,0 L/ha). Se aplicó el diseño experimental de Parcelas Divididas, con tres tratamientos, seis subtratamientos y tres repeticiones. Todas las variables fueron sometidas al análisis de varianza, y para determinar la diferencia estadística de las medidas de los tratamientos se aplicó la prueba de Duncan al 5 % de probabilidad. Durante el desarrollo del ensayo se efectuaron las labores de preparación del suelo, siembra, fertilización, riego, control de malezas, aporque, control fitosanitario y cosecha. Durante el desarrollo del cultivo se evaluaran los datos de altura de planta, días de floración, números de frutos comerciales, longitud, diámetro y peso del fruto, rendimiento del cultivo y análisis económico. Por los resultados expuestos, se determinó que la fertilización orgánica utilizando Bioles mineralizados obtuvo buena respuesta en el cultivo de Zucchini en la zona de Babahoyo; la variedad Tondo Chiaro di Nizza empleando el Complejo orgánico a partir de algas marinas en dosis de 0,5 L/ha alcanzó mayor altura de planta; el cultivo de Zucchini floreció en promedio de 26,4 días; el mayor número de frutos comerciales se obtuvo con la variedad Genovese utilizando el Complejo orgánico a partir de algas marinas en dosis de 0,5 L/ha; la mayor longitud de fruto se presentó en la variedad Nano verde de Milano empleando Súper Biol Mineralizado en dosis de 1,0 L/ha, mientras que en el diámetro del fruto sobresalió la variedad Tondo Chiaro di Nizza con Súper Biol Mineralizado y Complejo orgánico a partir de algas marinas en dosis de 1,0 L/ha; el mayor peso de fruto y rendimiento se registró con la variedad Genovese aplicando Complejo orgánico a partir de algas marinas en dosis de 0,5 L/ha y en cuanto al análisis económico, se destacó la siembra de la variedad Genovese aplicando Complejo orgánico a partir de algas marinas con 0,5 L/ha, con un beneficio neto de $ 3790,69.es_ES
dc.format.extent58 pes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB, 2017es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectFertilización orgánicaes_ES
dc.subjectBioles mineralizadoses_ES
dc.subjectZucchinies_ES
dc.titleRendimiento de tres variedades de Zucchini (Cucúrbita pepo L.), mediante fertilización orgánica utilizando Bioles mineralizados en zona de Babahoyoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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