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dc.contributor.advisorRodríguez Gómez, Pedro José
dc.contributor.authorToctaquiza Gaibor, Julio Sebastian
dc.date.accessioned2024-09-03T15:44:41Z
dc.date.available2024-09-03T15:44:41Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/17139
dc.descriptionThis research was carried out to create sustainable alternatives in the production of biopolymers for industrial use. The peels of fruits such as orange (Citrus x sinensis), apple (Malus domestica) and banana (Musa x paradisiaca L.) contain starch and the extraction process was used to obtain a thermoplastic starch that can be molded as a biodegradable film and blended as a biocomposite. The sustainable management of fruit peel waste has become a priority due to the increase in its production worldwide, estimated at around 359 million tons per year. The aim is to reduce pollution from petrochemical plastics, which have high greenhouse gas emissions and cause direct damage to biodiversity. Socioeconomic and cultural factors have their origin in the excessive use of plastics due to the dynamics of population growth, which increases demand in parallel to food production.es_ES
dc.descriptionThis research was carried out to create sustainable alternatives in the production of biopolymers for industrial use. The peels of fruits such as orange (Citrus x sinensis), apple (Malus domestica) and banana (Musa x paradisiaca L.) contain starch and the extraction process was used to obtain a thermoplastic starch that can be molded as a biodegradable film and blended as a biocomposite. The sustainable management of fruit peel waste has become a priority due to the increase in its production worldwide, estimated at around 359 million tons per year. The aim is to reduce pollution from petrochemical plastics, which have high greenhouse gas emissions and cause direct damage to biodiversity. Socioeconomic and cultural factors have their origin in the excessive use of plastics due to the dynamics of population growth, which increases demand in parallel to food production.es_ES
dc.description.abstractLa presente investigación se realizó para crear alternativas sostenibles en la producción de biopolímeros de uso industrial. Las cáscaras de frutas como la naranja (Citrus x sinensis), la manzana (Malus domestica) y el plátano (Musa x paradisiaca L.) la cual contienen almidón y se utilizó el proceso de extracción para obtener un almidón termoplástico que puede moldearse como película biodegradable y mezclarse como biocompuesto. La gestión sostenible de los residuos de cascaras de fruta se ha convertido en una prioridad debido al aumento de su producción en todo el mundo, estimada en unos 359 millones de toneladas anuales. El objetivo es reducir la contaminación de los plásticos petroquímicos, que tienen elevadas emisiones de gases de efecto invernadero y causan daños directos a la biodiversidad. Los factores socioeconómicos y culturales tienen su origen en el uso excesivo de plásticos debido a la dinámica de crecimiento de la población, que aumenta la demanda paralelamente a la producción de alimentoses_ES
dc.format.extent29 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBabahoyo, Ecuadores_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectEfecto invernaderoes_ES
dc.subjectBioplásticoses_ES
dc.subjectBiodegradabilidades_ES
dc.subjectContaminaciónes_ES
dc.titleCáscara de naranja (Citrus x sinensis), manzana (Malus domestica) y plátano (Musa x paradisiaca L.) como alternativa para la elaboración de biopolímeros.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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