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dc.contributor.advisorLópez Izurieta, Marlon
dc.contributor.authorCampos Banchen, Aurora Jamileth
dc.date.accessioned2024-04-11T14:48:54Z
dc.date.available2024-04-11T14:48:54Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/16053
dc.descriptionThis document addressed the topic Importance of the use of sulfur in the cultivation of oil palm (Elaeis guineensis Jacq). Its multifaceted importance in healthy plant development sulfur plays a crucial role in the cultivation of oil palm (Elaeis guineensis). However, sulfur is an essential component in protein synthesis, which contributes to the structural and functional growth of oil palm. The main objective is. Determination of each of the qualities of the use of this element, which is sulfur in the oil palm (Elaeis guineensis). The development of different crops, however, can be affected, for different reasons, often in a more serious way. Early recognition of symptoms and proper management of sulfur conditions are essential to ensure healthy growth and optimal development of African palm nurseries. I carried out the methodology using information from analysis techniques, magazines, blogs, current texts, online articles, synthesis, collecting information from updated data. The results obtained are that the symptoms of sulfur deficiency in oil palm can manifest themselves in various ways, with one of the most obvious indicators being the discoloration of the leaves. In early stages, the leaves may have a pale yellowish tone, especially in the youngest parts of the plant. However, it is recommended that improving soil quality helps maintain soil pH at optimal levels, which favors the availability of other essential nutrients for the growth of oil palm.es_ES
dc.descriptionThis document addressed the topic Importance of the use of sulfur in the cultivation of oil palm (Elaeis guineensis Jacq). Its multifaceted importance in healthy plant development sulfur plays a crucial role in the cultivation of oil palm (Elaeis guineensis). However, sulfur is an essential component in protein synthesis, which contributes to the structural and functional growth of oil palm. The main objective is. Determination of each of the qualities of the use of this element, which is sulfur in the oil palm (Elaeis guineensis). The development of different crops, however, can be affected, for different reasons, often in a more serious way. Early recognition of symptoms and proper management of sulfur conditions are essential to ensure healthy growth and optimal development of African palm nurseries. I carried out the methodology using information from analysis techniques, magazines, blogs, current texts, online articles, synthesis, collecting information from updated data. The results obtained are that the symptoms of sulfur deficiency in oil palm can manifest themselves in various ways, with one of the most obvious indicators being the discoloration of the leaves. In early stages, the leaves may have a pale yellowish tone, especially in the youngest parts of the plant. However, it is recommended that improving soil quality helps maintain soil pH at optimal levels, which favors the availability of other essential nutrients for the growth of oil palm.es_ES
dc.description.abstractEn el presente documento se abordó con el tema Importancia del uso de azufre en el cultivo de palma aceitera (Elaeis guineensis Jacq). Su importancia multifacética en el desarrollo saludable de las plantas el azufre desempeña un papel crucial en el cultivo de palma aceitera (Elaeis guineensis). Sin embargo, el azufre es un componente esencial en la síntesis de proteínas, lo que contribuye al crecimiento estructural y funcional de la palma aceitera. El principal objetivo es. Determinación cada una de las calidades del aprovechamiento de este elemento que es el azufre en la palma aceitera (Elaeis guineensis). El desarrollo de los diferentes cultivos sin embargo puede ser afectado, por diferentes razones a menudo de forma más grave. El reconocimiento temprano lo cual las sintomatologías y una buena administración apropiado en las condiciones del azufre son esenciales hacia certificar un excelente incremento sano y una elaboración inmejorable de los viveros de palma africana. realizo la metodología utilizando información de técnica de análisis, revistas,blog,textos actuales, artículos en linea, síntesis , recopilar información de datos actualizados. Los resultados obtenidos es que los síntomas de deficiencia de azufre en la palma aceitera pueden manifestarse de diversas formas, siendo uno de los indicadores más evidentes la decoloración de las hojas. En etapas iniciales, las hojas pueden presentar un tono amarillento pálido, especialmente en las partes más jóvenes de la planta. Sin embargo, se recomienda mejorar la calidad del suelo ayuda a mantener el pH del suelo en niveles óptimos, lo que favorece la disponibilidad de otros nutrientes esenciales para el crecimiento de la palma aceitera.es_ES
dc.format.extent22 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2024es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectAzufrees_ES
dc.subjectPalma ceiteraes_ES
dc.subjectProducción Sosteniblees_ES
dc.subjectMacronutrienteses_ES
dc.titleImportancia del uso de azufre en el cultivo de palma aceitera (Elaeis guineensis Jacq)es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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