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dc.contributor.advisorMedina Pinoargote, Fátima
dc.contributor.authorCaicedo Pita, Diana Annabella
dc.contributor.authorJacome García, Dania Laleska
dc.date.accessioned2023-11-14T17:10:29Z
dc.date.available2023-11-14T17:10:29Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/15283
dc.descriptionThis research develops malnutrition in infants under five years of age, it is a global problem that affects millions of people, especially in developing and underdeveloped countries. On the other hand, how organizations such as WHO, UNICEF, among others, foresee measures to eradicate this pathology, which has a considerable prevalence that especially affects when there is poverty, which hinders access to food and education. Malnutrition has serious health consequences, such as increased infant mortality and reduced cognitive ability. According to a report from the World Health Organization (WHO), "maternal and child malnutrition is responsible for more than 10% of the global burden of diseases). It states that the diseases that develop In childhood they have a great impact, since they leave consequences that can lead to more diseases in adult life. Malnutrition needs to be addressed from multiple approaches, such as improving access to nutritious foods, nutrition education, and treatment of underlying diseases. WHO recommends a number of key interventions to address malnutrition, including the promotion of breastfeeding, fortification of staple foods, and distribution of nutritional supplements.es_ES
dc.descriptionThis research develops malnutrition in infants under five years of age, it is a global problem that affects millions of people, especially in developing and underdeveloped countries. On the other hand, how organizations such as WHO, UNICEF, among others, foresee measures to eradicate this pathology, which has a considerable prevalence that especially affects when there is poverty, which hinders access to food and education. Malnutrition has serious health consequences, such as increased infant mortality and reduced cognitive ability. According to a report from the World Health Organization (WHO), "maternal and child malnutrition is responsible for more than 10% of the global burden of diseases). It states that the diseases that develop In childhood they have a great impact, since they leave consequences that can lead to more diseases in adult life. Malnutrition needs to be addressed from multiple approaches, such as improving access to nutritious foods, nutrition education, and treatment of underlying diseases. WHO recommends a number of key interventions to address malnutrition, including the promotion of breastfeeding, fortification of staple foods, and distribution of nutritional supplements.es_ES
dc.description.abstractLa presente investigación desarrolla la desnutrición en infantes menores de cinco años, es un problema global que afecta a millones de personas, especialmente en países en vías de desarrollo y países subdesarrollados. Por otra parte, de cómo las Organizaciones como la OMS, Unicef, entre otras, preveè medidas para erradicar esta patología, que cuenta con una prevalencia considerable que especialmente afecta cuando existe pobreza, que dificulta el acceso a los alimentos y la educación. La desnutrición tiene graves consecuencias para la salud, como el aumento de la mortalidad infantil y la reducción de la capacidad cognitiva. Según un informe de la Organización Mundial de la Salud (OMS), "la desnutrición materna e infantil es responsable de más del 10% de la carga global de enfermedades" (Organización Mundial de la Salud, 2021) Refiere que las enfermedades que se desarrollan en la infancia son de gran impacto, puesto a que dejan secuelas que pueden determinar más enfermedades en la vida adulta. Es necesario abordar la desnutrición desde múltiples enfoques, como la mejora del acceso a alimentos nutritivos, la educación nutricional y el tratamiento de enfermedades subyacentes. La OMS recomienda una serie de intervenciones clave para abordar la desnutrición, que incluyen la promoción de la lactancia materna, la fortificación de alimentos básicos y la distribución de suplementos nutricionales. (Organización Mundial de la Salud, 2021).es_ES
dc.format.extent67 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2023es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectAlimentoses_ES
dc.subjectMortalidades_ES
dc.subjectEnfermedadeses_ES
dc.subjectNutricionales_ES
dc.titleFactores socioeconómicos y su influencia en la desnutrición en niños menores de 5 años en la Unidad Educativa José María Estrada Coello en la ciudad de Babahoyo en el periodo junio - octubre 2023.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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