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dc.contributor.advisorRojas Jorgge, Nessar
dc.contributor.authorMosquera Vecilla, Janan Nayeli
dc.date.accessioned2023-10-28T19:27:04Z
dc.date.available2023-10-28T19:27:04Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/14890
dc.descriptionThe banana industry is an economic and cultural cornerstone of Ecuador, accounting for a significant percentage of the country's total exports. However, current production dynamics and decisions regarding the management of agrochemicals in these vast plantations have raised serious concerns in both environmental aspects and the health of the workers. The primary purpose of this research was to thoroughly analyze these practices through a meticulously designed survey. Applied to a strategic sample of 19 producers, various aspects were examined, from the choice of agrochemicals, their application, to their subsequent disposal. The results revealed a wide variety of agrochemicals used, with significant variations in safety practices, storage, and elimination. These variabilities highlighted the urgent need to strengthen training and awareness around safer and more sustainable practices. Based on the findings, a set of strategies was formulated to reinforce the proper management of these critical inputs, placing special emphasis on occupational health protection and environmental preservation. As a result, this work underscores the imperative need to adopt more stringent and conscious measures in the banana production of the region.es_ES
dc.descriptionThe banana industry is an economic and cultural cornerstone of Ecuador, accounting for a significant percentage of the country's total exports. However, current production dynamics and decisions regarding the management of agrochemicals in these vast plantations have raised serious concerns in both environmental aspects and the health of the workers. The primary purpose of this research was to thoroughly analyze these practices through a meticulously designed survey. Applied to a strategic sample of 19 producers, various aspects were examined, from the choice of agrochemicals, their application, to their subsequent disposal. The results revealed a wide variety of agrochemicals used, with significant variations in safety practices, storage, and elimination. These variabilities highlighted the urgent need to strengthen training and awareness around safer and more sustainable practices. Based on the findings, a set of strategies was formulated to reinforce the proper management of these critical inputs, placing special emphasis on occupational health protection and environmental preservation. As a result, this work underscores the imperative need to adopt more stringent and conscious measures in the banana production of the region.es_ES
dc.description.abstractLa industria bananera constituye una piedra angular económica y cultural del Ecuador, representando un gran porcentaje de las exportaciones totales del país, a pesar de ello, las dinámicas actuales de producción y las decisiones sobre el manejo de agroquímicos en estas vastas plantaciones han despertado serias preocupaciones tanto en aspectos medioambientales como en la salud de los trabajadores. El propósito esencial de esta investigación fue analizar detalladamente dichas prácticas, a través de una encuesta meticulosamente diseñada, aplicada a una muestra estratégica de 19 productores se examinaron diversos aspectos desde la elección de agroquímicos, pasando por su aplicación, hasta llegar a su disposición posterior. Los resultados mostraron una amplia diversidad de agroquímicos utilizados, con variaciones significativas en prácticas de seguridad, almacenamiento y eliminación. Estas variabilidades señalaron la urgente necesidad de fortalecer la formación y la conciencia en torno a prácticas más seguras y sostenibles. En base a los descubrimientos, se formuló un conjunto de estrategias para reforzar el manejo adecuado de estos insumos críticos, poniendo un énfasis especial en la protección de la salud laboral y la preservación ambiental. Como resultado, este trabajo subraya la imperativa necesidad de adoptar medidas más rigurosas y conscientes en la producción bananera de la región.es_ES
dc.format.extent70 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2023es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectBananoes_ES
dc.subjectAgroquímicoses_ES
dc.subjectDeposiciónes_ES
dc.subjectSostenibilidades_ES
dc.subjectManejo seguroes_ES
dc.titleManejo de agroquímicos y su post uso en plantaciones bananeras comerciales en San Juan, Los Ríoses_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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