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dc.contributor.advisorMora Castro, Oscar Wellington
dc.contributor.authorROCAFUERTE GUAMANZARA, LADY LISSETH
dc.date.accessioned2023-05-25T14:29:37Z
dc.date.available2023-05-25T14:29:37Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/13941
dc.descriptionThe experimental work conducted in the Grain Quality Laboratory of the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, located at km 7.5 of the Babahoyo-Montalvo Road. The objectives were: to determine the milling quality of four promising lines of rice in samples from the Daule area; identify the amylose and protein content of four promising rice lines and select the best milling quality lines and to identify the best amylose and protein content lines. The study evaluated the quality of milling, amylose content using the promising rice lines PxJ-7, PxJ-17, PxJ-37 and PxJ-38, and the commercial variety SFL-11 was used as a control. Regarding the results, in relation to the variable percentage of shell the highest value corresponded to the promising line PxJ - 37, while, for the percentage of integral was the line PxJ - 7, the percentage of classified grains, the variety SFL-11 exceeded the lines studied. The variables rice (%), dust (%), protein content (%) were presented in a higher percentage in the line PxJ – 7. Regarding the white belly variable, the PxJ – 17 line exceeded the averages and the PxJ – 38 line had a higher amylose content (32.1 %). Line 38 and the commercial variety SFL11 had higher yields of classified grains and lower relative variability (%). The analysis of Conglomerates discriminated in Class I to the variety SFL 11 and grouped in Class II to the four promising lines.es_ES
dc.descriptionThe experimental work conducted in the Grain Quality Laboratory of the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, located at km 7.5 of the Babahoyo-Montalvo Road. The objectives were: to determine the milling quality of four promising lines of rice in samples from the Daule area; identify the amylose and protein content of four promising rice lines and select the best milling quality lines and to identify the best amylose and protein content lines. The study evaluated the quality of milling, amylose content using the promising rice lines PxJ-7, PxJ-17, PxJ-37 and PxJ-38, and the commercial variety SFL-11 was used as a control. Regarding the results, in relation to the variable percentage of shell the highest value corresponded to the promising line PxJ - 37, while, for the percentage of integral was the line PxJ - 7, the percentage of classified grains, the variety SFL-11 exceeded the lines studied. The variables rice (%), dust (%), protein content (%) were presented in a higher percentage in the line PxJ – 7. Regarding the white belly variable, the PxJ – 17 line exceeded the averages and the PxJ – 38 line had a higher amylose content (32.1 %). Line 38 and the commercial variety SFL11 had higher yields of classified grains and lower relative variability (%). The analysis of Conglomerates discriminated in Class I to the variety SFL 11 and grouped in Class II to the four promising lines.es_ES
dc.description.abstractEl trabajo experimental se realizó en el Laboratorio de Calidad de Granos de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Babahoyo, ubicado en el km 7,5 de la vía Babahoyo-Montalvo. Los objetivos planteados fueron: determinar la calidad molinera de cuatro líneas promisorias de arroz en muestras provenientes de la zona de Daule; identificar el contenido de amilosa y proteína de cuatro líneas promisorias de arroz en muestras provenientes de la zona de Daule y seleccionar las líneas de mejor calidad molineras y mejores contenidos de amilosa y proteína. En el estudio se evaluó la calidad de molienda, contenido de amilosa utilizando las líneas promisorias de arroz PxJ-7, PxJ-17, PxJ-37 y PxJ-38, y como control se utilizó la variedad comercial SFL-11. En cuanto a los resultados, en lo referente a la variable porcentaje de cáscara el mayor valor correspondió a la línea promisoria PxJ – 37, en tanto que, para el porcentaje de integral fue la línea PxJ – 7, el porcentaje de granos clasificados, la variedad SFL-11 superó a las líneas estudiadas. Las variables arrocillo (%), polvillo(%), contenido de proteínas(%) se presentaron en mayor porcentaje en la línea PxJ – 7. En lo que respecta a la variable panza blanca, la línea PxJ – 17 superó los promedios y la línea PxJ – 38 presentó mayor contenido de amilosa (32,1 %). La línea 38 y la variedad comercial SFL11 fueron de mayor rendimiento de granos clasificados y menor variabilidad relativa (%). El análisis de Conglomerados discriminó en la Clase a la Variedad SFL 11 y agrupó en la clase II a las cuatro líneas promisorias.es_ES
dc.format.extent65 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2023es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectLíneas Promisoriases_ES
dc.subjectGenéticaes_ES
dc.subjectCalidad De Granoes_ES
dc.subjectAmilosaes_ES
dc.titleCalidad molinera, contenido de amilosa y proteína en cuatro líneas promisorias de arroz (Oryza sp.), cultivadas a una planta por sitio en Daule, Guayases_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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