Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.advisorCACHIPUENDO CASTILLO, JESICA MARIANA
dc.contributor.authorDOMÍNGUEZ PILOZO, NAYELIH LUCÍA
dc.date.accessioned2022-12-17T02:46:22Z
dc.date.available2022-12-17T02:46:22Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/13571
dc.descriptionGood hygiene and food handling practices are basic processes that gastronomic companies must follow to produce quality products. For this reason, this research work focuses on determining the level of knowledge that the owners of the gastronomic companies of the Buena Fe canton have about good hygiene practices and food handling. In order to determine the level of knowledge about good hygiene and food handling practices, a survey was carried out among the owners of restaurants in the sector, obtaining responses from 40 respondents. Based on the results obtained from the surveys, it can be said that half of the respondents, that is, 50%, have a very good level of knowledge about good hygiene practices, however, the level of knowledge is very generalized, and they do not have a manual to improve the quality of their services. Based on the results, it is determined that there is a need to develop a manual of good hygiene and food handling practices that serves as support for the control of food preparation processes and complements them with constant training for both restaurant owners. as well as the workers.es_ES
dc.descriptionGood hygiene and food handling practices are basic processes that gastronomic companies must follow to produce quality products. For this reason, this research work focuses on determining the level of knowledge that the owners of the gastronomic companies of the Buena Fe canton have about good hygiene practices and food handling. In order to determine the level of knowledge about good hygiene and food handling practices, a survey was carried out among the owners of restaurants in the sector, obtaining responses from 40 respondents. Based on the results obtained from the surveys, it can be said that half of the respondents, that is, 50%, have a very good level of knowledge about good hygiene practices, however, the level of knowledge is very generalized, and they do not have a manual to improve the quality of their services. Based on the results, it is determined that there is a need to develop a manual of good hygiene and food handling practices that serves as support for the control of food preparation processes and complements them with constant training for both restaurant owners. as well as the workers.es_ES
dc.description.abstractLas buenas prácticas de higiene y manipulación de alimentos son procesos básicos que las empresas gastronómicas deben seguir para la elaboración de productos de calidad. Por este motivo el presente trabajo de investigación se enfoca en determinar el nivel de conocimiento que tienen los dueños de las empresas gastronómicas del cantón Buena Fe sobre las buenas prácticas de higiene y manipulación de alimentos. Para determinar el nivel de conocimiento sobre las buenas prácticas de higiene y manipulación de alimentos, se elaboró una encuesta a los dueños de los restaurantes en el sector obteniendo respuestas de 40 encuestados. Con base en los resultados obtenidos de las encuestas se puede decir que la mitad de los encuestados, es decir, el 50% si tiene muy buen nivel de conocimiento sobre las buenas prácticas de higiene, sin embargo, el nivel de conocimiento es muy generalizado y no cuentan con un manual para mejorar la calidad de sus servicios. A partir de los resultados se determina que existe la necesidad de elaborar un manual de buenas prácticas de higiene y manipulación de alimentos que sirva de apoyo para el control de los procesos de elaboración de alimentos y complementarlos con capacitaciones constantes tanto a los dueños de los restaurantes como también a los trabajadores.es_ES
dc.format.extent44 Pes_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherQuevedoes_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectBuenas prácticas de higienees_ES
dc.subjectManipulación de alimentoses_ES
dc.subjectEmpresas gastronómicases_ES
dc.subjectSeguridad alimentariaes_ES
dc.subjectTurismo gastronómico.es_ES
dc.titleMANUAL DE BUENAS PRÁCTICAS DE HIGIENE Y MANIPULACIÓN DE ALIMENTOS PARA LAS EMPRESAS GASTRONÓMICAS DEL CANTÓN BUENA FÉ, PROVINCIA DE LOS RÍOS, AÑO 2022.es_ES
dc.typeTesinaes_ES


Ficheros en el ítem

Thumbnail
Thumbnail

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem

Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador