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dc.contributor.advisorCadena Piedrahita, Dalton Leonardo
dc.contributor.authorEspinoza Ronquillo, Samuel Ismael
dc.date.accessioned2022-11-18T14:37:09Z
dc.date.available2022-11-18T14:37:09Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/13367
dc.descriptionThis document deals with the monitoring and observation of agronomic growth in the cultivation of cucumber (Cucumis Sativus L.) in Ecuador. The proposed objectives were to monitor and observe the agronomic growth of the cucumber crop in Ecuador. Some cucumbers need to be grown in soil with good drainage and the ability to retain moisture. The soil must not be made and the pH must be between 5.8 and 6.6. Cucumbers are very sensitive to cold, plants and fruits can be damaged even by winter frosts. Currently, Ecuador has the largest cucumber production, which is carried out at 1,250 ha with a yield of 13.2 tm/ha, and it is the province of Guayas that leads the first place with 6,680 tm, but the yield of this vegetable in coastal areas it depends on the genetic material, climatic conditions and technological management of the crop. Reduce the planting of monocultures since it has been shown that they degrade the physical conditions of the soil and accelerate the erosion process.es_ES
dc.descriptionThis document deals with the monitoring and observation of agronomic growth in the cultivation of cucumber (Cucumis Sativus L.) in Ecuador. The proposed objectives were to monitor and observe the agronomic growth of the cucumber crop in Ecuador. Some cucumbers need to be grown in soil with good drainage and the ability to retain moisture. The soil must not be made and the pH must be between 5.8 and 6.6. Cucumbers are very sensitive to cold, plants and fruits can be damaged even by winter frosts. Currently, Ecuador has the largest cucumber production, which is carried out at 1,250 ha with a yield of 13.2 tm/ha, and it is the province of Guayas that leads the first place with 6,680 tm, but the yield of this vegetable in coastal areas it depends on the genetic material, climatic conditions and technological management of the crop. Reduce the planting of monocultures since it has been shown that they degrade the physical conditions of the soil and accelerate the erosion process.es_ES
dc.description.abstractEl presente documento trata sobre el Seguimiento y observación del crecimiento agronómico en el cultivo del pepino (Cucumis Sativus L.) en el Ecuador. Los objetivos planteados fueron Dar seguimiento y observación al crecimiento agronómico del cultivo de pepino en el Ecuador. Algunos pepinos deben cultivarse en un suelo con buen drenaje y la capacidad de retener la humedad. El suelo no debe estar hecho y el pH debe estar entre 5,8 y 6,6. Los pepinos son muy sensibles al frío, las plantas y las frutas pueden dañarse incluso con las heladas invernales. En la actualidad Ecuador tiene la producción de pepino más grande que se realiza de 1 250 ha con un rendimiento de 13.2 tm/ha, y es la provincia del Guayas la que lidera el primer lugar con 6 680 tm, pero el rendimiento de esta hortaliza en las zonas del litoral depende del material genético, condiciones climáticas y manejo tecnológico del cultivo. Reducir la siembra de monocultivos ya que se ha demostrado que degradan las condiciones físicas del suelo y aceleran el proceso de erosión.es_ES
dc.format.extent27 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2022es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectSeguimientoes_ES
dc.subjectObservaciónes_ES
dc.subjectCrecimientoes_ES
dc.subjectCucumis Sativus Les_ES
dc.titleSeguimiento y observación del crecimiento agronómico en el cultivo del pepino (Cucumis Sativus L.) en el Ecuadores_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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