Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.advisorBohórquez Barros, Tito Xavier
dc.contributor.authorAlvarado Pacheco, Darlington Axcel
dc.date.accessioned2022-11-18T14:12:11Z
dc.date.available2022-11-18T14:12:11Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/13365
dc.descriptionThis document presents Identification of grafting methods applied in the cultivation of Theobroma cacao L. in the Ecuadorian tropics. Which is sought with the identification of these grafting methods as we can say or because cocoa grafting is a method of vegetative or asexual reproduction that consists of grafting a branch or part of it (a stem) on a rootstock propagated by seeds. , so that the stem or stem is in close contact with the rootstock. The objectives were to determine the best methods for grafting, and the growth promoter with its relationship, to establish a protocol that allows greater efficiency in obtaining graft clones and the Cost / Benefit relationships of the applied treatments, It allows to establish in a short time a commercial plantation. In itself it is sought and allows to renew these native plants. It allows to reproduce fruit trees with high productivity and fruit quality. It allows to standardize or homogenize the time of fruit production. The grafting process (buds or tines), is practical and easy to implement, which allows obtaining plants with high production and health, similar to the parent plant (mother), it is recommended to use selected material on the farms, adapted to these conditions, seeks to make them more resistant and very beneficial plants for farmerses_ES
dc.descriptionThis document presents Identification of grafting methods applied in the cultivation of Theobroma cacao L. in the Ecuadorian tropics. Which is sought with the identification of these grafting methods as we can say or because cocoa grafting is a method of vegetative or asexual reproduction that consists of grafting a branch or part of it (a stem) on a rootstock propagated by seeds. , so that the stem or stem is in close contact with the rootstock. The objectives were to determine the best methods for grafting, and the growth promoter with its relationship, to establish a protocol that allows greater efficiency in obtaining graft clones and the Cost / Benefit relationships of the applied treatments, It allows to establish in a short time a commercial plantation. In itself it is sought and allows to renew these native plants. It allows to reproduce fruit trees with high productivity and fruit quality. It allows to standardize or homogenize the time of fruit production. The grafting process (buds or tines), is practical and easy to implement, which allows obtaining plants with high production and health, similar to the parent plant (mother), it is recommended to use selected material on the farms, adapted to these conditions, seeks to make them more resistant and very beneficial plants for farmerses_ES
dc.description.abstractEl presente documento presenta la Identificación de los tipos de injertación aplicados en el cultivo Theobroma cacao L. en el trópico ecuatoriano. el cual se busca mediante estos métodos la aportación de información relevante al sector agropecuario al ser un método de reproducción vegetativa o asexual que consiste en injertar una rama o parte de ella (un tallo) sobre un portainjerto propagado por semillas, de manera que el tallo o tallo esté en estrecho contacto con el portainjerto. Los objetivos fueron detallar los tipos y las técnicas aplicados en la injertación de Theobroma cacao L. y determinar el mejor tipo de injertación empleados en el cultivo de Theobroma cacao L. para ser participe del generador crecimiento económico de la nación, establecer un protocolo que permitan mayor eficiencia en la obtención de clones injertos y las relaciones de Costo/Beneficio de los tratamientos aplicados, los mismos que permiten establecer en corto tiempo plantaciones con fines comerciales. sin dejar de mencionar que este trabajo indagativo aportará a la reproducción de Theobroma cacao L. con altos índices de productividad y calidad de frutos. Consintiendo la estandarización u homogenización de la época de producción frutícola. El proceso de injertación (yemas o púas), es práctico y de fácil implementación que permite obtener planta con alta producción y saludables, similares a la planta progenitora (madre), es recomendable utilizar material seleccionado en las fincas, adaptados a dichas condiciones, se busca que sean plantas más resistentes y muy beneficiosas ante los agricultores.es_ES
dc.format.extent23 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2022es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectInjertaciónes_ES
dc.subjectPlanta patrónes_ES
dc.subjectPorta injertoes_ES
dc.subjectBrotes ortotrópicoses_ES
dc.titleIdentificación de los tipos de injertación aplicados en el cultivo Cacao (Theobroma cacao L.) en el trópico ecuatoriano.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


Ficheros en el ítem

Thumbnail
Thumbnail

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem

Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador