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dc.contributor.advisorGutiérrez Mora, Xavier
dc.contributor.authorMorán Vera, Lady Rosibel
dc.date.accessioned2022-11-16T16:56:50Z
dc.date.available2022-11-16T16:56:50Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/13312
dc.descriptionThis document details the benefits in the use of mycorrhizae applied to the cultivation of Sugarcane (Saccharum officinarum) in the Guayas area. Sugarcane is a crop of great importance, which is present in the daily consumption of a large part of the population, for many people it constitutes a source of glucose for edible use. The prolonged and repetitive use of agricultural machinery in the establishment of sugarcane cultivation generates compaction in the soil, which generates problems of nutrient absorption and lack of moisture in the soil, in Ecuador there are problems of land degradation caused by different types of erosion that results in a decrease in the fertile capacities of the land. The lack of fertility and productivity directs the human being to the use of fertilization programs that are usually exhausting for the soil, which instead of generating a benefit, rather causes even more problems for soil fertility. The lack of knowledge about the benefits of mycorrhizae could be limiting the maximum use of sugar cane production without resorting to the excessive use of fertilizers. By improving the nutrition of the plant, it would improve the development and substantially the productivity of the sugar cane. Among the most visible benefits of the formation of mycorrhizae is the capacity of the fungi to stimulate a greater size and production of grains in the host plants, through the incorporation of phosphorus and other nutrients.es_ES
dc.descriptionThis document details the benefits in the use of mycorrhizae applied to the cultivation of Sugarcane (Saccharum officinarum) in the Guayas area. Sugarcane is a crop of great importance, which is present in the daily consumption of a large part of the population, for many people it constitutes a source of glucose for edible use. The prolonged and repetitive use of agricultural machinery in the establishment of sugarcane cultivation generates compaction in the soil, which generates problems of nutrient absorption and lack of moisture in the soil, in Ecuador there are problems of land degradation caused by different types of erosion that results in a decrease in the fertile capacities of the land. The lack of fertility and productivity directs the human being to the use of fertilization programs that are usually exhausting for the soil, which instead of generating a benefit, rather causes even more problems for soil fertility. The lack of knowledge about the benefits of mycorrhizae could be limiting the maximum use of sugar cane production without resorting to the excessive use of fertilizers. By improving the nutrition of the plant, it would improve the development and substantially the productivity of the sugar cane. Among the most visible benefits of the formation of mycorrhizae is the capacity of the fungi to stimulate a greater size and production of grains in the host plants, through the incorporation of phosphorus and other nutrients.es_ES
dc.description.abstractEl presente documento detalla los beneficios en el uso de micorrizas aplicadas al cultivo de Caña de Azúcar (Saccharum officinarum). La caña de azúcar es un cultivo de gran importancia, que está presente en el consumo diario de gran parte de la población, para muchas personas constituyen una fuente de glucosa para el uso comestible. El uso prolongado y repetitivo de maquinarias agrícolas en el establecimiento del cultivo de caña de azúcar genera compactación en los suelos lo cual genera problemas de absorción de nutrientes y falta de humedad en los suelos, en Ecuador existen problemas de degradación de la tierra causada por diferentes tipos de erosión que da en resultado, la disminución de las capacidades fértiles de la tierra. La falta de fertilidad y productividad dirige al ser humano al uso de programas de fertilización que suelen ser desgastantes para el suelo el cual en vez de generar un beneficio más bien causa aún más problemas a la fertilidad de los suelos. El desconocimiento sobre los beneficios de las micorrizas podría estar limitando el aprovechamiento al máximo en las producciones de la caña de azúcar sin recurrir al uso desmedido de fertilizantes. Al mejorar la nutrición de la planta mejoraría el desarrollo y sustancialmente la productividad de la caña de azúcar. Entre los beneficios más visibles de la formación de las micorrizas se encuentra la capacidad de los hongos para estimular en las plantas hospederas un mayor tamaño y producción de granos, a través de la incorporación de fósforo y otros nutrientes. Pes_ES
dc.format.extent25 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2022es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectMicroorganismoses_ES
dc.subjectMicorrizases_ES
dc.subjectRendimientoses_ES
dc.subjectCaña de azúcares_ES
dc.titleBeneficios en el uso de micorrizas aplicadas al cultivo de caña de azúcar (Saccharum officinarum)”.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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