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dc.contributor.advisorHuerta Concha, Felipe Gerónimo
dc.contributor.authorBajaña Palma, Nayeli Denis
dc.date.accessioned2022-10-13T06:59:28Z
dc.date.available2022-10-13T06:59:28Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/12783
dc.descriptionThe present clinical case is about a 50-year-old patient suffering from chronic renal failure and type II diabetes mellitus who was admitted to the hospital for an emergency presenting a clinical picture characterized by hypoglycemia of 45 mg/dl. The patient underwent an individualized nutritional assessment using anthropometric, biochemical, clinical and dietary indicators. Through the anthropometric indicator, data such as; weight 109 kg, height 1.75 m, waist circumference 115 cm, hip circumference 113 cm, arm circumference 39 cm, BMI 35 kg/m2 (obesity grade II) according to the WHO, in terms of the patient's stage using the formula of Estimated GFR is 15.0 ml/min/ 1.73m² (Stage 4; Severe reduction in GFR). According to the biochemical evaluation, normocytic anemia, bacterial infection, hyperglycemia (glucose 278.3 mg/dL) were observed because the patient suffers from diabetes and kidney damage (uric nitrogen 44 mg/dL; creatinine 4.3 mg/dL). Clinical assessment revealed dehydration and paleness. Regarding the 24-hour reminder, it was observed that the patient has a hypercaloric intake that does not cover the macronutrient needs according to the underlying pathology, a low-salt and low-calorie diet is prescribed, taking into account the patient's conditions, either economically and nutritional, for which it gives a diet of 2000 kcal controlling the consumption of sodium and the type of fat when ingesting.es_ES
dc.descriptionThe present clinical case is about a 50-year-old patient suffering from chronic renal failure and type II diabetes mellitus who was admitted to the hospital for an emergency presenting a clinical picture characterized by hypoglycemia of 45 mg/dl. The patient underwent an individualized nutritional assessment using anthropometric, biochemical, clinical and dietary indicators. Through the anthropometric indicator, data such as; weight 109 kg, height 1.75 m, waist circumference 115 cm, hip circumference 113 cm, arm circumference 39 cm, BMI 35 kg/m2 (obesity grade II) according to the WHO, in terms of the patient's stage using the formula of Estimated GFR is 15.0 ml/min/ 1.73m² (Stage 4; Severe reduction in GFR). According to the biochemical evaluation, normocytic anemia, bacterial infection, hyperglycemia (glucose 278.3 mg/dL) were observed because the patient suffers from diabetes and kidney damage (uric nitrogen 44 mg/dL; creatinine 4.3 mg/dL). Clinical assessment revealed dehydration and paleness. Regarding the 24-hour reminder, it was observed that the patient has a hypercaloric intake that does not cover the macronutrient needs according to the underlying pathology, a low-salt and low-calorie diet is prescribed, taking into account the patient's conditions, either economically and nutritional, for which it gives a diet of 2000 kcal controlling the consumption of sodium and the type of fat when ingesting.es_ES
dc.description.abstractEl presente caso clínico se trata de un paciente de 50 años de edad que padece de insuficiencia renal crónica y diabetes mellitus tipo II que ingreso al hospital por emergencia presentando un cuadro clínico caracterizado por hipoglicemia de 45 mg/dl. Se le realizo al paciente una valoración nutricional individualizada mediante indicadores antropométricos, bioquímicos, clínicos y dietéticos. Mediante el indicador antropométrico se obtuvo datos como; peso 109 kg, talla 1.75 m, circunferencia de cintura 115cm, circunferencia de cadera 113 cm, circunferencia del brazo 39 cm, IMC de 35 kg/m2 (obesidad grado II) según la OMS, en cuanto al estadio del paciente mediante la fórmula de FG estimado se encuentra con un 15.0 ml/min/ 1.73m² (Etapa 4; Reducción grave de la TFG). Según la valoración bioquímica se observó anemia normocítica, infección bacteriana, hiperglucemia (glucosa 278.3 mg/dL) debido a que el paciente padece de diabetes y daño renal (Nitrógeno úrico 44 mg/dL; creatinina 4.3 mg/dL). Mediante la valoración clínica se observó deshidratación y palidez. En cuanto al recordatorio de 24 horas se observó que el paciente tiene una ingesta hipercalórica que no cubre con las necesidades de macronutrientes según la patología de base, se le prescribe una dieta hiposódica e hipocalórica teniendo en cuenta las condiciones del paciente ya sea de manera económica y nutricional, por lo cual da una dieta de 2000 kcal controlando el consumo de sodio y del tipo de grasa al ingerir.es_ES
dc.format.extent37 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBabahoyo: UTB-FCS, 2022es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectDiabeteses_ES
dc.subjectDietaes_ES
dc.subjectInsuficiencia renal crónicaes_ES
dc.subjectIndicadoreses_ES
dc.subjectEstadioses_ES
dc.titleProceso de atención nutricional en paciente masculino de 50 años con insuficiencia renal y diabetes mellitus.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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