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dc.contributor.advisorRuiz Parrales, Yary Gilberto
dc.contributor.authorSánchez Montenegro, María Cristina
dc.date.accessioned2021-10-20T19:48:30Z
dc.date.available2021-10-20T19:48:30Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/10263
dc.descriptionThe groundnut Arachis hypogaea L. is an important crop in both commercial and subsistence agriculture in arid and semi-arid regions of the world. Fungal leaf spot disease has been a major destructive disease of peanuts and can cause yield losses of up to 50% or more. Pathogens include Pythium spp., Rhizoctonia solani, Sclerotinia minor Jagger, and Sclerotinia sclerotiorum (Lib) among others. These pathogens cause similar symptoms in the field; therefore, a proper diagnosis is needed so that proper management strategies can be implemented. The present study aims to carry out a bibliographic review on the main diseases of the peanut crop in Ecuador. The main diseases in peanut cultivation can be divided into diseases that attack seedlings in phenological stages V1 and V2, that attack stems and roots (including pods) and foliar diseases from R1 to R8. The implementation of management practices that increase the natural populations of potential bio-controlling agents can be a useful strategy in the control of diseases caused by soil fungi in peanuts. The genetic improvement of peanut species is of vital importance for the improvement of yields and must go hand in hand with the transfer of technologies for small producers.es_ES
dc.descriptionThe groundnut Arachis hypogaea L. is an important crop in both commercial and subsistence agriculture in arid and semi-arid regions of the world. Fungal leaf spot disease has been a major destructive disease of peanuts and can cause yield losses of up to 50% or more. Pathogens include Pythium spp., Rhizoctonia solani, Sclerotinia minor Jagger, and Sclerotinia sclerotiorum (Lib) among others. These pathogens cause similar symptoms in the field; therefore, a proper diagnosis is needed so that proper management strategies can be implemented. The present study aims to carry out a bibliographic review on the main diseases of the peanut crop in Ecuador. The main diseases in peanut cultivation can be divided into diseases that attack seedlings in phenological stages V1 and V2, that attack stems and roots (including pods) and foliar diseases from R1 to R8. The implementation of management practices that increase the natural populations of potential bio-controlling agents can be a useful strategy in the control of diseases caused by soil fungi in peanuts. The genetic improvement of peanut species is of vital importance for the improvement of yields and must go hand in hand with the transfer of technologies for small producers.es_ES
dc.description.abstractEl maní Arachis hypogaea L. es un cultivo importante tanto en la agricultura comercial como de subsistencia en las regiones áridas y semiáridas del mundo. La enfermedad de las manchas foliares causada por hongos ha sido una enfermedad destructiva importante del maní y puede causar pérdidas de rendimiento de hasta el 50% o más. Los patógenos incluyen Pythium spp., Rhizoctonia solani, Sclerotinia minor Jagger y Sclerotinia sclerotiorum (Lib) entre otros. Estos patógenos provocan síntomas similares en el campo; por lo tanto, se necesita un diagnóstico adecuado para que se puedan implementar las estrategias de manejo adecuadas. El presente estudio tiene como objetivo realizar una revisión bibliográfica sobre las principales enfermedades del cultivo de maní en el Ecuador. Las principales enfermedades en el cultivo de maní se pueden dividir en enfermedades que atacan plántulas en estados fenológicos V1 y V2, que atacan tallos y raíces (incluidas las vainas) y enfermedades foliares desde R1 a R8. La implementación de prácticas de manejo que incrementen las poblaciones naturales de potenciales agentes bio controladores puede ser una estrategia útil en el control de enfermedades causadas por hongos del suelo en el maní. El mejoramiento genético de especies de maní es de vital importancia para la mejora de rendimientos y debe ir de la mano con la transferencia de tecnologías para los pequeños productores.es_ES
dc.format.extent25 p.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherBABAHOYO: UTB, 2021es_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ec/*
dc.subjectCultivoes_ES
dc.subjectPatógenoses_ES
dc.subjectEnfermedadeses_ES
dc.subjectControles_ES
dc.titleEnfermedades del cultivo de maní (Arachis hypogaea) en el Ecuadores_ES
dc.typebachelorThesises_ES


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